Hebban.nl: Waar boeken en digitale media samenkomen

Boeken en digitale media zijn de toekomst. Zou je dat tientallen jaren geleden vertellen aan een willekeurig persoon, dan zou er een hard lachsalvo ontstaan. Of een geschokte blik. Boeken waren alleen offline. Verhalen werden verteld tijdens een kampvuur en verspreid via papier en pen (of een drukpers). Internet? Wat zou daar het nut van zijn? Zoiets was totaal overbodig.

Dat is nu wel anders. Boeken worden gelezen op telefoons en tablets, verhalen kunnen gedownload worden en ze worden voortaan niet meer besproken tijdens een rondje koffieleuten, maar via digitale wegen. Op Facebook, Twitter en zelfs Instagram. Gebruik de hashtag #Bookstagram en je bent al snel een belangrijke bron van boekeninspiratie.

Maar bij social media blijft het niet alleen. Bekend met de internationaal bekende website Goodreads.com? Het is de grootste website voor lezers. Hun missie? Om mensen te helpen zoeken naar een boek waar ze van houden. Digitale media is verstrikt geraakt met de boekenwereld, en zo immens populair dat er sinds een tijd ook de Nederlandstalige tegenhanger van Goodreads.com is. Maak kennis met Hebban.nl en zijn hoofdredacteur Sander Verheijen in dit bliksemsnelle interview.

Screenshot_hebban

 

Wat is Hebban.nl in drie woorden?
In drie woorden? Je doet er Hebban.nl mee te kort. ‘Site voor lezers’ is vaag maar dekt in zekere zin de lading.

Het internet is tegenwoordig niet meer weg te denken en wordt ook in de boekenwereld veel belangrijker. Is dit ook de reden dat Hebban.nl is opgericht?
Met Hebban.nl wilden we in ieder geval een site neerzetten waar niet alleen lezers, maar ook alle betrokkenen in het boekenvak baat bij zouden hebben. Dus ook uitgevers, auteurs, boekverkopers, etc. Alles over boeken en auteurs kunnen vinden, verdieping door experts en ervaren lezers en de leeservaringen van heel veel lezers op één onafhankelijk platform maken Hebban.nl tot een ijzersterk geheel.

De focus komt steeds meer op digitaal te liggen, ook qua lezen. Wat doet Hebban.nl eraan om dit bij te benen?
We houden de markt in de gaten. We spreken dagelijks met grote en kleine uitgeverijen, boekhandelaren en auteurs. Dus we zitten dicht bij het vuur. Voor Hebban.nl zelf is de verschijningsvorm van boeken niet zo belangrijk. Of mensen boeken lezen op een ereader of dat ze ze uit de bibliotheek halen, dat maakt niet uit. Op Hebban.nl verzamelen we uiteindelijk de leeservaringen.

Wat onderscheidt Hebban.nl van andere boekenwebsites?
Allereerst onze enorme drive. We zijn allemaal gedreven boekenliefhebbers. Dat begint al bij de investeerder tot aan de vele vrijwilligers. De site is actueel en volledig, zeker waar het gaat om onze acht speerpunten. Hebban.nl onderscheidt zich verder door een frisse en goed doordachte user interface. Het werkt vrij simpel en er is veel ruimte voor persoonlijke instellingen en invloed. Onder de motorkap gebeuren heel veel geavanceerde dingen om je als lezer te helpen je volgende favoriete boek te kunnen ontdekken.

Wat is de belangrijkste functie/tool op Hebban.nl?
Eigenlijk de invulling van onze belofte: je volgende favoriete boek ontdek je op Hebban.nl. Dit kan door onze handige verwachtlijst maar ook door de populariteitslijsten, waarmee je in een oogopslag ziet welke boeken er nu toe doen.  Maar natuurlijk ook door de vele recensies. Zelf ben ik groot fan van onze ebook prijsvergelijker. We checken dagelijks de prijzen van de bekendste ebook winkels en sturen je een berichtje wanneer een boek op je ‘wil ik lezen’-boekenplank in prijs is verlaagd.

Screenshot_hebban2

Wat is de toegevoegde waarde van een lezers community in een wereld waar alles al digitaal gebeurt?
Ik denk de focus. Op sociale sites als Facebook zie je soms door de bomen het bos niet meer. Hebban.nl gaat over boeken, punt. Verder zie ik een duidelijke groei in de behoefte van lezers om samen dingen te doen. Onze online leesclubs zijn bijvoorbeeld enorm populair.

Waarom is een online community zo belangrijk?
Mond-tot-mond is nog steeds de meest betrouwbare – en daarmee direct ook beste – vorm van ‘reclame’. Dat is een van de dingen die we met een community faciliteren. We geven lezers een podium om hun mening te ventileren. Dat alleen is al zeer waardevol.

Wat kunnen we in de toekomst van de website verwachten?
We hebben nog heel veel plannen. Er komt een soort vraagbaak waarin je je favoriete boeken kunt posten en de community en de redactie aan het werk zetten om tips en advies uit te brengen voor een volgend boek. We werken aan een app. En op 25 september gaat Hebban.nl-verkiezing voor beste boeken van het jaar van start in onze acht genregroepen. Spread the word en stem op jouw favorieten!

Vind jij dat Hebban.nl iets toevoegt aan de digitale boekenwereld?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s