Vijf aandachtspunten waar iedere website aan moet voldoen

Anno 2015 is het voor elke onderneming een must om over een eigen website te beschikken. Belangrijke succesfactoren worden echter vaak over het hoofd gezien. Ik sprak met Joost van der Burght, afdelingshoofd op de afdeling webdesign bij Stichting MEO, over de aandachtspunten waar iedere website aan moet voldoen.

Waar moet een onderneming op letten wanneer deze een nieuwe website gaat/laat maken?
“Vaak zijn organisaties, klein en groot, veel bezig met hoe zij zich willen profileren. Er wordt nauwelijks gelet op wat daadwerkelijk relevante informatie is voor potentiële klanten, een responsive design, hoe gebruiksvriendelijk een website is en dergelijken. Het is dus belangrijk om te kijken vanuit de gebruiker. Usability, vindbaarheid en juiste content is dus belangrijker dan de vormgeving. Onze ervaring is dat met name startende ondernemers deze fout maken.”

Wat gebeurt er als een ondernemer teveel aandacht besteedt aan de factoren die minder belangrijk zijn?
”Als je teveel nadruk legt op details dan worden belangrijke dingen vergeten. Bij beginnende ondernemers staan leuke facetten zoals een logo, huisstijl, en de naam van de organisatie centraal. Eigenlijk zijn dit natuurlijk randvoorwaarden en begint het starten van de onderneming met het daadwerkelijk uitvoeren van de corebusiness. Maar als je als (beginnend) ondernemer heel lang bezig bent met het kiezen van een lettertype van je website ben je verkeerd bezig, tijd is immers een schaarste als je start. Je bezig houden met juiste content is vele male belangrijker. ”

Wat versta jij onder juiste content?
“Duidelijke, korte en uitnodigende teksten die op de juiste zoektermen in zoekmachines gevonden kunnen worden. Niet alleen over wat je doet maar ook wie jij bent en waar de organisatie voor staat. “

Dus de aandachtspunten usability, vindbaarheid, juiste content en een responsive design zijn de sleutel tot een succesvolle website?
“Ja uit ervaring is dat wel gebleken. Nog een laatste tip die ik zou geven aan ondernemers is om het kort te houden. De kunst van het weglaten is erg belangrijk online, niemand heeft zin in grote stukken tekst. Mocht je twijfelen of het wel relevant is voor een bezoeker dan kan je het waarschijnlijk weg laten.”

Wat zijn de relevante trends op het gebied van websites?
Drempelvrije website zijn op het gebied van usability hot item. Drempelvrij wil zeggen dat mensen, ongeacht hun beperking, gebruik kunnen maken van je website. Hierbij kun je denken aan de optie om het lettertype te vergroten en het gebruik van audio. Eerst waren het vooral websites van de gemeente die hieraan wilden voldoen, tegenwoordig willen ook steeds meer commerciële partijen dergelijke functies.

‪Ook toptaken is een trend van de komende tijd. Hierbij wordt de indeling van de websites gebaseerd op waar de bezoekers naar op zoek zijn. Het is namelijk zo dat ongeveer 80% van de bezoekers op zoek is naar 20% van de informatie op je website. Wat je niet wilt is dat men niet vindt waar hij/zij voor gekomen is. Door middel van constante aanpassingen op de website en goed gebruik van Analytics kan je de website zo inrichten dat iedereen vindt wat hij zoekt.

‪Op het gebied van responsive designs zijn one pager’s voor kleine ondernemingen echt een doorbraak. De naam spreekt voor zichzelf: alle informatie die men zoekt op 1 pagina en door middel van scrollen krijgt de lezer stukje bij beetje meer informatie. Door dit extra te triggeren met bijvoorbeeld paralax effecten blijf je de lezer visueel boeien.”

Ben je het eens met de aandachtspunten van Joost van der Burght of heb je er nog wat aan toe te voegen? Laat het weten in de comments!


Lees meer artikelen van Anna Janknegt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s