“De mogelijkheden voor nieuws via Snapchat fascineren me”

Deze week sprak ik voor MICwatching met Thomas Smolders (23). Thomas is een jonge Vlaamse journalist die bij veel nieuwe media projecten betrokken is geweest. Zo heeft hij voor de Correspondent geschreven en heeft hij een tijd bij ‘digitale kiosk’ Blendle gewerkt. Ook heeft hij voor de Vlaamse krant De Morgen geschreven. Nu Thomas Smoldersschrijft hij als copywriter voor een creatief bureau. “Ik zit echt in een bevoorrechte positie. Ik heb het geluk veel te mogen schrijven over de onderwerpen die me nauw aan het hart liggen, omdat onze klanten vooral uit de culturele sector komen”

Hoe was het om bij Blendle te werken?

“Bij Blendle werken was echt een ervaring. Ik was daar aangenomen als Internationaal Strateeg. Ik hield me dus bezig met het onderzoek naar landen om Blendle naar uit te breiden. Zelf ging ik heel vaak naar Frankrijk om daar uitgevers en journalisten te benaderen. Daarnaast gaf ik advies aan Alexander (Klöpping, red.) en Marten (Blankesteijn, red.) over met wie ze het beste konden gaan spreken in andere landen. Zij gingen dan overleggen in onder andere de United States en Duitsland.”

En wat voor journalistiek werk heb je gedaan?

“Bij Blendle was dat niet echt mijn taak. Maar ik heb voor dat ik bij Blendle ging werken voor De Morgen geschreven. Dat is een Vlaamse kwaliteitskrant. Daarnaast werk ik als freelance journalist. Ik schrijf meestal voornamelijk over onderwerpen die ik zelf echt boeiend vind. Zo heb ik voor De Correspondent een artikel geschreven over Snapchat.”

Over Snapchat gesproken, is dat een interessant medium voor nieuws?

“Ja! Ik ben zelf echt heel enthousiast over Snapchat. De mogelijkheden voor snapchat met nieuws fascineren mij echt. Tegenwoordig heeft Snapchat bijvoorbeeld een ‘Our Stories’ functie. Daarbij kan je een eigen verhaal delen met iedereen die je volgt. Het NOS nieuws speelt daar heel goed op in. Als je NOS volgt op Snapchat krijg je een soort speelse versie van het Journaal. In ongeveer drie minuten wordt je dan op een enthousiaste manier van het nieuws op de hoogte gebracht.”

“Daarnaast is Snapchat ook zelf verhalen aan het cureren, afhankelijk van de locatie waarop ze gemaakt worden. Zo krijgen gebruikers wereldwijd iedere dag een selectie verhalen te zien die Snapchat zelf heeft geselecteerd. De ene dag zijn dat berichten uit Gent, de andere dag vanop de hadj in Mekka. Supervet!”

En wat vindt je van andere social media netwerken zoals Twitter en Instagram?

“Ik maak zelf erg veel gebruik van Twitter. Ik vind het heel handig om contacten te leggen en informatie over dingen te verkrijgen. Maar het is misschien minder geschikt om nieuws via te verzenden. Er zitten op Twitter toch voornamelijk journalisten en bijvoorbeeld politici. Het grote publiek bereik je er niet mee.”

“Instagram vind ik zelf niet zo interessant voor het nieuws. In tegenstelling tot Snapchat gaat het daar meer om de presentatie van het beeld en niet om wat er op het beeld te zien is. Het is dus meer geschikt voor lifestyle dan voor nieuws.”

“Nederland doet het echt heel goed op het gebied van online nieuws. Grote projecten als de Correspondent en Blendle zijn hier bedacht”

Doet Nederland het goed met digitale media?

“Nederland doet het echt heel erg goed op het gebied van online nieuws. Grote projecten als de Correspondent en Blendle zijn hier bedacht. In andere landen bestaan deze initiatieven nog niet. Je ziet dus ook dat veel andere landen naar Nederland kijken en deze ideeën willen importeren. Sowieso vind ik dat Nederlanders wel wat minder pessimistisch mogen zijn over de toekomst van het nieuws. Ook de papieren kranten doen het nog buitengewoon goed als je ze  vergelijkt met de kranten in veel andere landen. Ik denk dus ook niet dat deze snel zullen verdwijnen. Wel zal er steeds meer online bij komen. En interactie zal een steeds belangrijkere rol gaan spelen.”

Advertenties

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. nadechevaagten schreef:

  Goed Interview! Zelf denk ik dat snapchat inderdaad een goede toekomst heeft. Een organisatie kan zo zijn doelgroep echt bij het merk betrekken. Je kan de doelgroep een kijkje achter de schermen bieden en gemakkelijk en snel om reacties vragen. Ook voor influentials is snapchat een goede manier om zijn of haar volgers te informeren. Wat denk jij hier zelf over? Misschien vindt je mijn interview ook interessant, lees hem hier! http://micwatching.nl/2015/09/22/interview-icter-robin-schlette/

  Like

  1. etiennegoud schreef:

   Eens! ik denk ook dat snapchat nog belangrijk kan gaan zijn. Zijn alleen nog niet heel veel media die hier goed en snel op inspelen. Lijken het toch lastig te vinden nog om op trends te reageren.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s