Ricky Mohabbat over het gebrek aan diversiteit in de bloggerswereld

Schermafbeelding 2015-09-30 om 12.43.23Ricky Mohabbat is een 22-jarige student met een passie voor bloggen. Samen met zijn beste vriendin heeft hij een succesvolle blog: Ricky & Noya. Je zou het een “black blog” kunnen noemen, maar volgens hem is het zoveel meer dan dat. Het gebrek aan diversiteit in de mode- en bloggerswereld is dan ook iets wat hem hoog zit. “Wij voldoen niet aan het schoonheidsideaal.”

“Samen met mijn beste vriendin Noya ben ik aan een media opleiding begonnen. Tijdens deze studie zijn we in aanraking gekomen met het fenomeen bloggen. Er zijn weinig blogs in Nederland die zich richten tot de ‘urban’ doelgroep.” Ricky zijn beste vriendin Noya maakt haar eigen pruiken. Zij kon hierover niks vinden in Nederlandse blogs. “Ik had hetzelfde probleem met Amerikaanse reality tv-shows. Ik hou van echte ratchet Amerikaanse TV, maar er werd weinig over geschreven. Dus toen besloten we zelf een blog te beginnen.”

De meeste blogs die er bestaan worden gerund door blanke mensen. Lezers met een andere huidskleur bekijken volgens Ricky wel de blogs van hen, omdat ze maar genoegen nemen met wat ze kunnen vinden. “Er zijn weinig blogs waar zij over zichzelf kunnen lezen. Weet je hoe moeilijk het is om make-up te vinden voor donkere mensen? De juiste foundation vinden wordt bijvoorbeeld een echte missie. Dan kun je wel naar een winkel gaan, maar dat is toch anders. Daar wordt gewoon gezegd: Ze maken gewoon geen andere kleuren. Andersom is het weer anders. Blanke mensen hebben weinig interesse in ‘black stuff’. De muziekstijl vinden ze dan volgens mij wel weer leuk, dus om daarover te lezen ook. Maar pruiken en donkere make up zal ze vrij weinig boeien, al is dat visa versa ook zo. Eigenlijk heeft dat weinig met huidskleur te maken, maar met interesses.”

Nederland heeft dus maar weinig gekleurde bloggers, maar volgens Ricky is er wel een kleine verandering bezig. “Je ziet steeds meer gekleurde bloggers die succesvol worden. Je ziet ook veel meer moslima bloggers en die doen het heel goed. De modewereld zal altijd een nare wereld blijven voor gekleurde mensen, want wij voldoen niet aan het schoonheidsideaal.” De 22-jarige blogger kent zelf een aantal allochtone bloggers en is trots op ze. “Sommige van deze bloggers bouwen echt een soort van mini imperium, dat is zo mooi om te zien. Ze bouwen bijvoorbeeld hun website verder uit of komen met een eigen kledinglijn. Dat doet me heel goed.” Op de vraag of hij denkt dat dit ooit nog gaat veranderen wist hij geen antwoord te geven. “Ik heb geen idee of dit ooit zal veranderen, maar als je rondkijkt in Nederland zie je wel dat het een samensmelting is geworden van verschillende culturen.”

Maar hoe zorg je er nu voor dat mensen in de eerste instantie naar jouw blog komen? Origineel blijven is een pré. “Je kunt bijvoorbeeld vlogs maken. Dat zijn video’s waarin je jezelf filmt terwijl je iets doet. Wij maken sinds kort vlogs met verschillende challenges of tutorials. Ons voordeel is dat er weinig soortgelijke blogs zijn, dus mensen weten ons zelf te vinden.” Daarnaast is het belangrijk dat je blijft doen waar je van houdt. Ook als niemand je blog leest. “Er is altijd wel een persoon die het leuk vindt en er geïnspireerd door raakt. Je moet er wel voor zorgen dat mensen het willen lezen, het moet ze triggeren en hun interesse opwekken.” De beste kanalen om in te zetten voor je blog vindt Ricky Facebook en Instagram. “Dit zijn voor ons de beste kanalen voor een groot bereik. Facebook heeft tegenwoordig de mogelijkheid om je bericht te promoten. Hierdoor bereik je meer mensen. Zeker als je net begint is Facebook handig. Het is gratis en je kunt je vrienden vragen je pagina te liken.”

De laatste tip die Ricky mee wil geven: “Just do it. Niet twijfelen en maling hebben aan de mening van anderen.”

Wat vind jij van het gebrek aan diversiteit in de bloggerswereld? Laat een reactie achter in de comments!

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. lboukhrass schreef:

  Interessant onderwerp! Handig, de tips van Ricky. Het is goed dat er over dit onderwerp gepraat wordt.

  Liked by 1 persoon

  1. sorrraya schreef:

   Zeker een onderwerp waar meer over gepraat mag worden. Mooi dat je wat aan de tips hebt!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s