How to: 7 belangrijke tips voor het starten van een foodblog

Je kunt er tegenwoordig bijna niet meer omheen: foodblogs. Op elk social media kanaal die je tegenkomt is er wel iemand mee bezig. Of het nu een foto op Instagram is van een havermout pannenkoekje met #quinoa, of een post op Facebook met tips voor een gezonde maaltijd: je wordt er altijd mee geconfronteerd. Er zit dus brood in, vooral jongeren en studenten zijn bezig met een healthy lifestyle à la Rens Kroes en nemen de berichten die foodbloggers posten graag voor lief.  Maar wat nou als je zo’n blog wilt beginnen zonder enig idee hoe je moet starten? Hieronder 7 belangrijke tips voor het starten van een succesvolle foodblog.

1. Bepaal je doelgroep
Om te beginnen moet je weten wie je doelgroep is. Zonder dat te bepalen, weet je ook niet voor wie je wil gaan schrijven. Er zit een groot contrast in de interesses van een superfoodjunkie en iemand die iedere avond een zak chips wegwerkt. Probeer dus een middenweg te vinden tussen wat nu populair is en wat past bij jouw levensstijl. Om te beginnen is een brede doelgroep is makkelijk, maar let erop dat je niet het overzicht verliest.

2. Verdiep je in dingen die je nog moet leren
Als je je doelgroep hebt bepaald ga je kijken wat voor content daarbij past. Heb je nog nooit gehoord van goji bessen, chia zaad of tarwegras, maar past dit wel bij de behoefte van de doelgroep? Zorg er dan voor dat je genoeg informatie verzamelt om erover te kunnen schrijven. Je lezers moeten je geloofwaardig vinden en jij moet weten waar je over praat. 

Bron: Sarah Yates
Bron: Sarah Yates

3. Maak originele content
Er bestaan duizenden foodblogs, dus zorg dat je iets vindt dat jouw blog origineel maakt. Kijk dus niet teveel naar andere bloggers maar zorg dat je je eigen stijl ontwikkelt. Je kunt bijvoorbeeld een leuke, losse schrijfstijl aannemen die je lezers meteen herkennen, of zorg voor een bepaalde rubriek die iedere week terugkomt waar je lezers naar uit kunnen kijken.

4. Zorg voor een goede camera
Wat is een foodblogger zonder camera? Om foto’s te maken van je creaties en je dagelijkse leven is het belangrijk om een goede camera te hebben. Op het eerste gezicht zeggen plaatjes meer dan woorden, als iets er niet mooi uitziet haken mensen snel af.

5. Zet de juiste kanalen in
Nu heb je een blog, maar om je doelgroep te bereiken is het belangrijk om de juiste middelen in te zetten. Het is belangrijk om te kiezen welke social media kanalen je gaat gebruiken. Is je doelgroep actief op Twitter, maar maak je alleen een Facebookaccount aan, dan bereik je niet je hele doelgroep en loop je veel lezers mis. Instagram is altijd een goed middel om in te zetten. Met dit kanaal word je niet per se gevolgd door mensen die een interessante blog willen lezen, maar ook door mensen die het leuk vinden om plaatjes te bekijken. Zo kun je dus veel volgers werven op social media, die uiteindelijk nieuwsgierig raken naar de berichten achter de foto’s.

6. Blijf bij jezelf
Een blog bijhouden kan alleen als je er echt voor gaat. Om een succesvolle blog te hebben moet je er veel tijd in stoppen. Nu kun je je misschien wel voorstellen dat dit alleen lukt als je écht gemotiveerd bent. Met een goed plan en een duidelijk doel voor ogen maak je een grotere kans op een geslaagde blog.

7. Noem het geen cheatmeal als je een boterham eet
Mocht je je geloofwaardigheid als foodblogger in stand willen houden, doe het dan alsjeblieft niet.

brood3
Succes met het starten van je eigen foodblog! Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat ze gerust hieronder achter.

Meer weten over de wereld van het bloggen? Bekijk mijn interview met urban blogger Ricky Mohabbat.

Advertenties

7 reacties Voeg uw reactie toe

 1. tbringers schreef:

  Super leuk onderwerp, ik heb zeker een aantal punten van je artikel meegenomen voor mijn toekomstige blog. Bedankt!

  Like

  1. sorrraya schreef:

   Dankjewel Terry, leuk om te horen! Succes met het onderhouden van jouw blog.

   Like

 2. sorrraya schreef:

  Dankjewel Terry, leuk om te horen! Succes met het onderhouden van jouw blog.

  Like

 3. lboukhrass schreef:

  Leuk artikel Soraya! Hele handige tips waar veel bloggers zeker wat aan zullen hebben.

  Liked by 1 persoon

  1. sorrraya schreef:

   Bedankt Laura! Ik heb nog een artikel waarin ik een modeblogger interview. Hij geeft ook hele handige tips, misschien ook leuk om even naar te kijken.

   Like

 4. rosanbuiter schreef:

  Interessant artikel! Als ik een foodblog zou beginnen, zou ik deze tips zeker meenemen. Vooral de tips voor originele content en de inzet van de juiste kanalen vind ik handig. Bedankt!

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s