“Een aangename persreis of niet, ik wil er eerlijk over schrijven”

 

Fotovoorinterview2

Hanneke Lindenburg (24) uit Zwolle studeerde af aan de opleiding Journalistiek en is nu hoofdredactrice en blogger op ElkeDagVakantie.nl, een website die bezoekers dagelijks kennis laat maken met toeristische nieuws en reistips. Ze bouwde de website samen met haar vader op, nam deze pasgeleden van hem over en runt dit nu helemaal alleen. Ze mag regelmatig op persreis en wordt benaderd door verschillende bedrijven. Ik vroeg haar wat het geheim is van haar populaire reisblog.

Hoe zijn jullie in de loop der tijd in contact gekomen met bedrijven?
“Eigenlijk zijn bedrijven met ons in contact gekomen. We hebben een goede website gemaakt, waarmee we de aandacht trokken van mensen en bedrijven die bezig zijn met reizen. Het zijn voornamelijk persbureaus die ons aanspreken met een interessante persreis. Daarnaast krijgen we persberichten en advertorials toegestuurd. Toch stellen we ons niet zo commercieel op. Het gaat erom dat we een leuke website maken, waar mensen informatie uit halen en geïnspireerd door raken. Alles wat daar vanzelf bij komt kijken is mooi meegenomen, maar dit is niet ons einddoel. Zelf benaderen we nooit bedrijven, want hier ligt onze prioriteit niet.”

Wat adviseer je bloggers die in contact willen komen met bedrijven?
“Je moet bedenken wat je met je blog wilt. Je kunt een blog beginnen met de gedachte ‘ik wil veel geld verdienen’, maar ik vind dit niet de goede insteek. Je moet zo goed mogelijke content maken, zodat je een bedrijf je vanzelf zal vinden. Bedrijven moeten denken: ‘dat is een leuke website, daar willen wij mee geassocieerd worden’. Wel kun je je gaan inschrijven bij een bemiddelaar die aan contentplacement doet of kun je contact zoeken in de PR- en communicatiebranche. Maar vooralsnog zullen zij niet in je geïnteresseerd zijn zonder dat je een goede website hebt.”

Is de samenwerking van Elke Dag Vakantie met bedrijven gebaseerd op een contract of op losse opdrachten?
“We worden voornamelijk gevraagd voor één opdracht, dus bijvoorbeeld een bedrijf dat een advertorial wil plaatsen. Het kan dan wel zijn dat het ze zo goed is bevallen dat ze me nog een opdracht willen geven of dat ik nog een persreis mag maken. Maar het is eigenlijk nooit zo dat een bedrijf me vijf aaneengesloten opdrachten geeft.”

Welke afspraken maak je met zo’n bedrijf?
“Naast afspraken over publicaties op social media, reiskostenvergoeding en het aantal woorden van een artikel, is het voor mij belangrijk dat ik mijn journalistieke integriteit kan bewaren. Ik zeg tegen een bedrijf dat ik wel op persreis wil gaan, maar wel zelf wil schijven wat ik ervan vond. Als de reis me niet bevalt, wil ik dat ook op kunnen schrijven. Gelukkig willen bedrijven graag een menselijk verhaal, dus een artikel gebaseerd op een persoonlijke ervaring. Uiteraard zijn bedrijven niet blij met een negatief artikel. Er bestaat dan een kans dat je dit contact kwijt bent.”

Preikestolentopuitzicht

Bloggers worden tegenwoordig veelal betaald voor hun content en hierdoor kan twijfel ontstaan rondom hun geloofwaardigheid. Wat is je mening hierover?
“Het lijkt mij vooral belangrijk dat deze betaalde content past bij de toon van je website. Wanneer iets niet past bij je site, gaan bezoekers zich hieraan storen. Ook aangeven wanneer ergens voor betaald is vind ik belangrijk, maar in principe gaan recensenten ook gratis naar concerten toe. Wel zet ik er bij elke advertorial bij dat het een advertorial is en geef ik aan dat ik bij een persreis ben gevraagd door die organisatie.”

Heb je nog tips voor bloggers die meer bekendheid willen?
“In de eerste instantie moet je goede content hebben en zorgen dat je op vaste momenten een nieuw artikel plaatst, maar ook social media zijn enorm belangrijk. Volg merken en bedrijven waarin jij interesse hebt en tag ze in je berichten op social media. Daarmee zorg je dat je voor hen opvalt. Verder is het belangrijk dat je jezelf niet verliest en dat je het leuk vindt, zodat het niet voelt als werk. In mijn vrije tijd ben ik ook bezig met reisfoto’s en reisblogs, gewoon omdat ik dat leuk vind.”

Hopelijk heeft het interview met Hanneke je kunnen inspireren. Heb je verder nog tips voor bloggers? Laat ze hieronder achter.

Tips over het verhogen van het aantal bezoekers op je blog vind je hier.

Meer informatie over de auteur vind je hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s