‘Ik zag daar een gat in de markt’

on

Laura Racké (23) bekijkt media net even vanuit een ander perspectief dan de meesten. Met haar achtergrond in (toegepaste) psychologie helpt ze bedrijven om vanuit dit perspectief de digitale media te optimaliseren voor de gebruiker. Ik sprak met haar om meer te leren over het nog vrij onbekende gedeelte van de media. Bedrijven willen zoveel mogelijk winst maken met hun product, maar vergeten ze niet het belangrijkste?

Wat doe je in de mediawereld?
“Vanuit mijn achtergrond in de psychologie bekijk en beoordeel ik verschillende mediakanalen. Ik ben altijd op zoek naar de optimale match tussen systeem en gebruiker. Ik adviseer bedrijven die bijvoorbeeld een applicatie willen ontwikkelen hoe zij zich met hun nieuwe mediaproduct zo goed mogelijk kunnen aansluiten bij de belevingswereld van de consument. Dit bekijk ik vanuit de cognitieve psychologie (de denkwijze); waar liggen de kansen en restricties van ons menselijk brein ten opzichte van de digitale media. De vraag: ‘Wanneer functioneert ons brein optimaal?’ onderzoek ik met als doel om de digitale media daar zo goed mogelijk op aan te sluiten.”

Wat is het laatste project wat je gedaan hebt?
“Afgelopen jaar heb ik een bedrijf dat zich bezighoudt met verduurzaming meegeholpen met het ontwikkelen en optimaliseren van hun applicatie: ‘Mijn Groene App.’ Met deze applicatie krijgen klanten snel en gemakkelijk inzicht in hun energiegebruik en worden specifieke kansen geboden om energie te besparen. Toen ik werd ingeschakeld, was de app al bijna af. Ik heb toen gekeken naar de gebruiksvriendelijkheid van het product en het zo aangepast samen met een technisch bedrijf om de app zo goed mogelijk te laten aansluiten op de belevingswereld van de gebruiker.”

Met deze achtergrond, waarom kies je dan voor media? Wat trekt je aan?
“Wat mij als psycholoog opvalt is dat ontwikkelaars van nieuwe mediaproducten zich onvoldoende realiseren hoe belangrijk het is om hun product af te stemmen op de cognitieve grenzen en mogelijkheden van de consument. Ik merkte dat daar in de mediawereld overheen word gekeken en zag een gat in de markt die ik maar al te graag wilde opvullen. Zo is het balletje gaan rollen.”

Heb je een laatste tip voor ontwikkelaars van digitale media?
“Less is more. Ontwikkelaars zijn geneigd om zoveel mogelijk features in zo compact mogelijke producten te integreren terwijl dat heel vaak ten koste gaat van de toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid van het product. Mijn tip is om een paar kerndoelen van het product te bepalen en daar het product omheen te bouwen. Daarnaast is het ook heel belangrijk om je product voordat je het op de markt brengt, het eerst een paar keer te testen onder de potentiele gebruikers. Deze feedback en visie neem je mee in je verbeteringen.”

Meer weten over wat Laura Racke doet, neem dan een kijkje op haar LinkedIn

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s