11 manieren hoe kunstmatige intelligentie nu al wordt toegepast

Kunstmatige intelligentie: is het een bedreiging of een nieuwe revolutie? Kunstmatige intelligentie, oftewel artificial intelligence, is een vorm van wetenschap die zich bezighoudt met het creëren van een object dat een vorm van intelligentie vertoond. Denk hierbij aan robots die zelfstandig verbanden kunnen leggen. Maar kom jij zelf ook in aanraking met intelligente systemen? Lees hieronder elf manieren waarop het nu al wordt toegepast. Het zal je verbazen!

1. Social Media

socialmedia

Facebook gebruikt kunstmatige intelligentie om de betekenis van wat mensen delen op het social mediaplatform te begrijpen. Om hierachter te komen bouwt Facebook systemen die alles kunnen herkennen op beeld of video’s, zoals mensen en objecten. Het houdt onder andere dus in dat als een gebruiker een foto post waar een vriend opstaat, dat ervoor wordt gezorgd dat die vriend de foto automatisch ziet. Facebook heeft ook een systeem gebouwd voor blinden en slechtziende gebruikers. Met deze functie kunnen zij gesproken vragen beantwoorden, zodat blinden ook weten wat er op de foto staat. Een blinde gebruiker kan bijvoorbeeld vragen wie er op de foto staat, waar vervolgens antwoord op gegeven wordt.

Bron afbeelding: Social News Daily (2013)

2. Beveiliging (gezichtsherkenning)

listicle2

Kunstmatige intelligentie wordt ook toegepast bij gezichtsherkenning. Steeds meer bedrijven werken aan een software die zelfstandig gezichten kan identificeren. Om te controleren hoe zo’n programma precies is, wordt de Labeled Faces in the Wild-test uitgevoerd. Bij deze test moet de software identieke gezichten herkennen uit een database met meer dan 13.000 foto’s. Er staan in totaal 5.749 mensen op de foto, waarvan er bij 1.680 mensen twee of meer foto’s zijn (Labeled Faces in the Wild, 2015).

Een voorbeeld van een bedrijf dat erin is geslaagd om een accurate software te ontwikkelen is Facebook. Zij ontwikkelden de gezichtsherkenningstechnologie DeepFace. Met een score van 97 procent slaagde DeepFace voor de Labeled Faces in the Wild-test. Een ander en nog succesvoller voorbeeld van een bedrijf is Google. De zoekgigant is verantwoordelijk voor de software FaceNet. Met een testscore van 99,95 procent is FaceNet bijna perfect (Express.be, 2015).

Bron afbeelding: The Beacon Bulletin (2014)

3. Intelligentie (kunstmatig menselijk brein)

listicle3

Alhoewel het futuristisch klinkt, bestaan er nu al kunstmatige menselijke hersenen (ook bekend als kunstmatige neutrale netwerken). Het bedrijf Google DeepMind ontwikkelt bijvoorbeeld computers die leren als een menselijk brein (Nu.nl, 2014). In 2012 slaagde Google erin om een kunstmatig neutraal netwerk te maken dat zelf een basissymbool voor katten kon opstellen, zonder dat de computer wist wat een kat was en hoe het dier eruit zag. In 2014 kon de geüpdatete versie ook objecten herkennen als er op de foto iets anders in de weg stond (Nu.nl, 2013).

Een ander voorbeeld is Aristo. Dit kunstmatige intelligentie-systeem van het Allen Institute for Artificial Intelligence probeert net zo slim te worden als een kind op de basisschool. Het netwerk gebruikt het internet en schoolboeken om te slagen voor een standaardtest van het Amerikaanse basisonderwijs. Op dit moment kan Aristo alleen nog multiplechoice vragen aan en beantwoordt deze in 75 procent van de gevallen goed. Toch zijn de resultaten voor nu nog onvoldoende, omdat de standaardtest ook bestaat uit open vragen (De Ingenieur, 2015).

Bron afbeelding: The Mind Unleashed (2014) 

 4. Zelfsturende auto’s

listicle4

De zelfsturende auto is bij veel autodealers al in ontwikkeling. De zelfrijdende auto van Google heeft al honderdduizendmijl in de woestijn gereden en de eerste stedelijke experimenten voor deze auto zijn veel belovend. Ook Volvo is druk bezig met de ontwikkeling van een robotauto. Zij toveren enkele snelwegen rond de Zweedse stad Göteborg vanaf 2017 om tot een proeftuin voor zelfrijdende auto’s. Ook Nissan en Mercedes zijn bezig met dit soort experimenten. De Nederlandse minister van Infrastructuur heeft al een ritje gemaakt in een volledig autonoom rijdende auto.

De robotauto’s hebben voor zover bekend nog geen ongelukken veroorzaakt. Dit is ook de bedoeling. De zelfsturende auto’s moet het aantal verkeersdoden verminderen. Ongelukken op de weg worden voor 90 procent veroorzaakt door menselijk falen. Door het inzetten van robots zou het aantal verkeersdoden enorm moeten dalen. Er zijn in Nederland jaarlijks zo’n zeshonderd verkeersdoden, wereldwijd is dit 1,24 miljoen. Robots kunnen dus miljoenen levens redden.

Bron afbeelding: FD.nl (2015) 

 5. Drones

listicle5

Over een aantal jaar zal je ze overal in de lucht zien vliegen: drones. Het is moeilijk voor te stellen dat je over een aantal jaar een pakketje thuis bezorgt gaat krijgen door een vliegtuigje, maar het is toch echt de toekomst.

Veel bedrijven zijn al druk bezig om drones in te zetten. In China worden pakketjes al op deze manier bezorgt. Ook Amazon wil hier nu gebruik van maken. Volgens Amazon topman Jeff Bezos moeten de drones over enkele jaren de pakketjes binnen dertig minuten kunnen bezorgen. De drones kunnen zestien kilometer vliegen vanaf het distributiecentrum en kunnen ongeveer 2,3 kilo dragen.

In Nederland worden drones gebruikt bij verkeerscontroles. Hiervoor werden ze alleen gebruikt bij het opsporen van inbrekers en wiettelers. Daarnaast worden ze ook gebruikt voor de handhaving van de openbare orde. Daarnaast wil online shop Wehkamp ook beginnen met het inzetten van drones om het beleid same day delivery te handhaven.

Bron afbeelding: Alles over drones (2013) 

 6. Speelgoed

listicle6

In deze tijd van technologie zal speelgoed nooit meer hetzelfde zijn. Verschillende bedrijven spelen hierop in, zoals WowWee. Dit innovatieve bedrijf ontwikkelt al jaren hypermoderne elektronische apparaten die zelf kunnen nadenken, waaronder speelgoed met kunstmatige intelligentie (Bol.com, 2015). Ook speelgoedfabrikant Mattel loopt niet achter. Onlangs is bekend gemaakt dat zij een nieuwe barbiepop gaan uitbrengen die door middel van kunstmatige intelligentie gesprekken kan voeren. Om de zogenaamde ‘Hello Barbie’ uit te brengen gaat Mattel samenwerken met de Amerikaanse start-up Toytalk, die de technologie zal leveren om het idee te realiseren. De pop zal herkennen wat een kind zegt en zal daarop ingaan. Hiernaast zal het systeem dingen die eerder zijn gezegd onthouden. Als een kind heeft verteld van dansen te houden, zal dat in een later gesprek terugkomen. Mattel voorziet in de behoefte van de kinderen, want zij horen van meisjes over de hele wereld dat ze willen praten met hun Barbie. Nu is dat voor het eerst mogelijk. Naast praten is het ook mogelijk om spelletjes te spelen en verhalen en moppen te vertellen. De spraakfunctie is verbonden met wifi (Nu.nl, 2015).

Bron afbeelding: PRNewser (2015) 

 7. Apps

listicle7

Kunstmatige intelligentie wordt ook toegepast op applicaties en programma’s. De e-mail app Less.mail bijvoorbeeld, die door Robin Labs is ontwikkeld. Deze app leest berichten aan gebruikers voor, om vervolgens een reactie na een kort spraakcommando te sturen. Het bedrijf ontwikkelt al langer een spraak assistent die lijkt op Siri en Google Now. Op deze spraak assistent is Less.mail ook gebouwd. Volgens Robin Labs analyseert de app e-mails en leest zij de kern van het bericht op. Gebruikers kunnen vervolgens in normale taal reageren. Als een gebruiker bijvoorbeeld een uitnodiging voor een conferentie krijgt, zal de app vragen of de gebruiker mee wilt doen. Als de gebruiker antwoord met “Nee, maar weiger alsjeblieft beleefd”, zal de app hier wat mee gaan doen (Nu.nl, 2014).

Bron afbeelding: CHIP (2014) 

8. Game-ontwikkeling

game

Creativiteit is een menselijk eigenschap die moeilijk na te maken is met kunstmatige intelligentie. Michael Cook, onderzoeker aan het Imperial College London, wist echter het tegendeel te bewijzen. Michael wist een programma te ontwikkelen genaamd ANGELINA dat zelf games ontwerpt. ANGELINA wist het spel To That Sect te ontwikkelen en schreef daarbij zelf een omschrijving: “Dit is een spel over een ontevreden kind: een Founder. Het heeft maar één leve, en het doel is om de uitgang te bereiken (de gele cilinder). Onderweg moet je de Tomb ontwijken en de Ship verzamelen. Ik heb geluidseffecten van FreeSound gebruikt. In de toekomst zal ik meer levels aan mijn spellen toevoegen.”

Bron afbeelding: The Guardian (2015) 

9. Onderwijs

listicle8

Een andere manier van inzetten van KI kan met onderwijsrobots zoals Charlie. Charlie is een humanoïde onderwijsrobot van 57 cm hoog. Charlie kan spreken en gesproken taal verstaan. Ook kan hij gezichten en objecten herkennen, aanrakingen voelen en voorwerpen en zichzelf verplaatsen. Charlie kan zich aanpassen aan specifieke (leer)behoeften van leerlingen. Charlie zou bijvoorbeeld een kind kunnen overhoren voor een dictee of instructies geven of reflecteren. Hij reageert zelfstandig op de antwoorden van het kind en kan zelf de verbanden leggen of zij het goede antwoord geven of niet. Ook kan de robot gegevens opslaan en een verslaggeving maken voor de docent. Hierdoor is de docent ook bewust van de voorgang.

Charlie is niet alleen een plastic omhulsel, maar Charlie heeft vele verschillende technische disciplines zoals sensoren, motoren, luidsprekers, camera’s, microfoons en chips. Deze componenten staan allemaal in verbinding met elkaar. Zonder deze technische componenten en zonder dat het allemaal juist geprogrammeerd is. Een groot voordeel van de robot is de mogelijkheid tot het geven van directe feedback. Dit maakt dat de robot een kunstmatige intelligentie heeft. Hij kan namelijk zelf verbanden leggen.

Bron afbeelding: Naornever (2015) 

10. Verkeer

verkeer

Machines nemen de boel over. In Congo in de stad Kinsha is de menselijke verkeersregelaar overbodig. Om het verkeer te regelen worden daar robots neergezet. In de stad waren de automobilisten niet gecharmeerd van de menselijke verkeersregelaars en luisterde hier dan ook niet naar. De gemeente hoop dat deze robot daar verandering in kunnen brengen, om het ongeorganiseerde en gevaarlijke verkeerchaos weer op orde te brengt.

De uitvinder van deze verkeersrobot is de vrouwelijke student van het Instituut of Applied Techniques, Isaie Therese. Het is haar bedoeling dat automobilisten de robots zien als politie. De robots zijn bedoelt om constant het verkeer in de gaten te houden.

De robots werken op zonne-energie en kunnen zelfs nachts hun werk doen, dankzij oplaadbare batterijen. De LED-screens op de armen van de robot dienen als verkeerslicht en geven aan met rood, oranje en groen wanneer voetgangers mogen oversteken en automobilisten mogen rijden. Camera’s houden het verkeer in de gaten, zodat als er iemand een wetsovertreding begaat gefotografeerd kan worden en een boete opgestuurd kan krijgen.

De humanoïde verkeerlichten zijn sinds 2013 nog steeds aanwezig in het verkeer om de verkeerchaos te voorkomen. Het is een grote doorbreek voor Kinshasa, een innovatieve uitvinding wat ook echt een probleem in de maatschappij oplost.

Bron afbeelding: The Guardian (2015) 

11. Gezondheidszorg 

listicle9

Ook in de gezondheidszorg wordt kunstmatige intelligentie toegepast. Een goed voorbeeld hiervan is zorgrobot Alice. Deze robot is ontwikkelt om in de toekomst te kunnen voldoen aan de vraag naar zorg voor eenzame en dementerende ouderen (Ik ben Alice, 2015). In de documentaire ‘Ik ben Alice’ wordt al snel het volgende duidelijk: door de nagebootste hersenen van een mens gedraagt de robot zich sociaal emotioneel. Ze kan moreel redeneren en leren van de gebruiker. Het zou de ideale verzorgster zijn. Ze geeft altijd antwoord, helpt de medicijnen niet te vergeten en heeft meer geduld dan mening mens.

Deze robot praat, luistert, kan echt zien en merkt zelfs kleine details erg goed op. Maar bovenal; ze kan ook echt zorgen voor de ouderen. Zo kan ze zelfs aanvoelen als de oudere in kwestie zich erg eenzaam voelt. De drie dames die bezoek kregen van Alice om te kijken of het zou kunnen werken bleken na een tijd echt gesteld te raken op de aanwezigheid van het robotmeisje.

Bron afbeelding: NPO (2015) 

 

Auteurs

MS305C

Claire de Blok

Lotte Klaassen

Maartje Wieling 

Michelle Stuy

Sharona Marcé

Shileen Ligtelijn 

Literatuur

Alles Over Drones (2013). DHL drone [foto]. Geraadpleegd op 10 december 2015 van: http://allesoverdrones.nl/wp-content/uploads/DHL-Drone-300×185.jpg

Autoblog (2014). In Congo regelt deze robot het verkeer. Geraadpleegd op 2 december 2015 van: http://www.autoblog.nl/nieuws/in-congo-regelt-deze-robot-het-verkeer-64911

Bol.com (2015). Ontmoet de robots van WowWee. Geraadpleegd op 1 december 2015 van: https://weblog.bol.com/article/wowwee-robot-speelgoed

CCTV Africa (2014). Kinshasa traffic robot cops hope to tackle traffic along city streets . Geraadpleegd op 10 december 2015 van: https://www.youtube.com/watch?v=2_QsY7govq0

CHIP (2014). KI-Assistent Less.Mail: App beantwortet e-mails automatisch [foto]. Geraadpleegd op 10 december 2015 van: http://www.chip.de/ii/2/8/8/1/1/6/9/2/0fd93c8e3d54875b.jpeg

Darpas (2015). Wehkamp centrum geopend door koning met drone & cadeaus. Geraadpleegd op 1 december 2015 van: http://www.darpas.nl/2015/09/wehkamp-centrum-geopend-door-koning-met-drone-cadeaus/

De Ingenieur (2015). Kunstmatig brein maakt schoolexamen. Geraadpleegd op 29 november 2015 van: https://www.deingenieur.nl/artikel/kunstmatig-brein-maakt-schoolexamen

Drone-kopen (2014). De toekomst en drones, welke kant gaat het op? Geraadpleegd op 1 december 2015 van: http://www.drone-kopen.net/nieuws/de-toekomst-en-drones-welke-kant-gaat-het-op/

Edukator (2014). Een robot als leermiddel en leerobject in het onderwijs. Geraadpleegd op 1 december 2015 van: http://edukator.nl/een-robot-als-leermiddel-en-leerobject-het-onderwijs/

Engineering (2014). Traffic robots in the Democratic Republic of Congo. Geraadpleegd op 2 december 2015 van: http://www.engineering.com/DesignerEdge/DesignerEdgeArticles/ArticleID/7229/Traffic-Robots-in-the-Democratic-Republic-of-Congo.aspx

Express.be (2015). Kunstmatige intelligentie maakt software voor gezichtsherkenning bijna perfect. Geraadpleegd op 29 november 2015 van: http://www.express.be/sectors/nl/interactive/kunstmatige-intelligentie-maakt-software-voor-gezichtsherkenning-bijna-perfect/212215.htm

FD.nl (2015). Mercedes Benz F015 Luxury in motion [foto]. Geraadpleegd op 10 december 2015 van: http://fd.nl/images/04/85/17/inline/1280×0/high/mercedes-benz-f-015-luxury-in-motion-680×436.jpg?v=17

Informatiesite (2015) Ik ben Alice. Geraadpleegd op 2 december 2015 van: http://www.ikbenalice.nl

Kotaku (2014). Watch This Game Made By A Computer Algorithm . Geraadpleegd op 10 december 2015 van: https://www.youtube.com/watch?v=Amo8S83DnY4

Labeled Faces in the Wild (2015). Information. Geraadpleegd op 29 november 2015 van: http://vis-www.cs.umass.edu/lfw/

Motherboard Vice (2014). Deze griezelige game is gemaakt door kunstmatige intelligentie. Geraadpleegd op 2 december 2015 van: http://motherboard.vice.com/nl/blog/this-eerie-game-was-made-by-artificial-intelligence

Naornever (2015). Nao Reading Close [foto]. Geraadpleegd op 10 december 2015 van: http://www.naornever.com/assets/templates/leaf/tmp/Nao-Reading-Close.gif

NPO (2015). Ik ben Alice [foto]. Geraadpleegd op 10 december 2015 van: http://images.poms.omroep.nl/image/627309.png

NRC (2013). Drones. Politie gebruikt drones bij verkeerscontroles. Geraadpleegd op 1 december 2015 van: http://www.nrc.nl/next/2013/05/15/drones-politie-gebruikt-drones-bij-verkeerscontroles-12657054

Nu.nl (2015). Facebook wil met kunstmatige intelligentie begrijpen wat mensen delen. Geraadpleegd op 29 november 2015 van: http://www.nu.nl/internet/4079135/facebook-wil-met-kunstmatige-intelligentie-begrijpen-mensen-delen-.html

Nu.nl (2013). De meest bizarre projecten van Google X. Geraadpleegd op 29 november 2015 van: http://www.nu.nl/gadgets/3553157/5-meest-bizarre-projecten-van-google-x.html

Nu.nl (2014). App beantwoordt e-mail met kunstmatige intelligentie. Geraadpleegd op 1 december 2015 van: http://www.nu.nl/internet/3913860/app-beantwoordt-e-mail-met-kunstmatige-intelligentie.html

Nu.nl (2015). Nieuwe barbie met kunstmatige intelligentie kan gesprekken voeren. Geraadpleegd op 1 december 2015 van: http://www.nu.nl/gadgets/3995016/nieuwe-barbie-met-kunstmatige-intelligentie-kan-gesprekken-voeren.html

Nu.nl (2014). Google ontwikkelt computer die leert als menselijk brein. Geraadpleegd op 29 november 2015 van: http://www.nu.nl/gadgets/3915795/google-ontwikkelt-computer-leert-als-menselijk-brein.html

Nu.nl (2015). Facebook bouwt kunstmatige intelligentie blinden [foto]. Geraadpleegd op 10 december 2015 van: http://media.nu.nl/m/janxpsya3i71_wd640.jpg/facebook-bouwt-kunstmatige-intelligentie-blinden.jpg

Nu.nl (2015). Facebook bouwt kunstmatige intelligentie voor blinden.  Geraadpleegd op 29 november 2015 van: http://www.nu.nl/internet/4157731/facebook-bouwt-kunstmatige-intelligentie-blinden.html

PRNewser (2015). Hello talking Barbie [foto]. Geraadpleegd op 10 december 2015 van: http://www.adweek.com/prnewser/wp-content/uploads/sites/8/2015/09/hello-talking-barbie-862×562.jpg

Sander Burger (2015). Documentaire: Ik ben Alice – Trailer. Geraadpleegd op 2 december 2015 van: https://vimeo.com/115665808

The Beacon Bulletin (2014). Deep face [foto]. Geraadpleegd op 10 december 2015 van: https://beaconbulletin.files.wordpress.com/2014/08/deep-face.jpg

The Mind Unleashed (2014). Googlesss [foto]. Geraadpleegd op 10 december 2015 van: http://themindunleashed.org/wp-content/uploads/2014/11/googlesss.jpg

Volkskrant (2014). Waarom rijden we nog niet in de zelfsturende auto? Geraadpleegd op 1 december 2015, van: http://www.volkskrant.nl/tech/waarom-rijden-we-nog-niet-in-de-zelfsturende-auto~a3762432/

 

Advertenties

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s