Over de auteur: Sybrand

Als jongen van 8 kon ik niet slapen als het radiootje op mijn nachtkast niet aan stond. Als ik een nieuwe cd kreeg, printte ik de teksten van de beste songs uit en begon die in mijn hoofd te stampen. Inmiddels zijn we alweer 14 jaar verder, en mijn liefde voor muziek is er niet minder op geworden. Wat echter wel is veranderd, is de manier waarop we muziek consumeren. Vroeger voelde ik me met m’n radio en cd-speler de koning te rijk. Nu heeft men streamingdiensten waarmee je waar dan ook met een druk op de knop bijna al je favoriete albums kunt beluisteren. Zelf was ik aanvankelijk sceptisch over streaming; als ik al mijn favoriete albums al kan downloaden, waarom zou ik dan betalen voor een streamingabonnement? Welke voordelen zijn er ten opzichte van mijn iTunes-bibliotheek?

graphii
Deze grafiek (Statista, 2017) beschrijft de groei van het percentage abonnees van streamingdiensten t.o.v. de totale bevolking. Het werpt een blik op de 2 afgelopen jaren en de verwachtingen van de 3 aankomende.

Toen ik erachter kwam dat veel van mijn favoriete albums via Spotify zonder computer te downloaden waren, had ik weinig overtuiging meer nodig. Zelfs artiesten die naar mijn idee deel uitmaken van de ‘underground’-scene, zetten hun muziek erop. Het werd me duidelijk dat streaming de toekomst van muziekconsumptie is. Nu leren we bij MIC in het eerste jaar al snel dat digitale media constant onderhevig zijn aan verandering en de streaming business is daar geen uitzondering op. De constante ontwikkeling binnen de branche werpt verschillende vragen op, zoals ‘wat voor verdienmodellen worden er door de streamingdiensten gehanteerd?’ en ‘bij welk aspect van muziekconsumptie d.m.v. streaming is er nog ruimte voor innovatie?’ Dergelijke vragen lijken mij, als toekomstig muziekjournalist, erg interessant om te onderzoeken.

Door Sybrand, MS303E
500713569

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s