Clair van Breukelen

Je gezicht iets slanker maken, die rode vlekjes in je gezicht verwijderen en het weer net iets zonniger maken dan dat het was. We hebben het allemaal weleens gedaan en waarom ook niet? Fotografische filters op Snapchat, Instagram, Facebook en op mobiele telefoons zijn er om de werkelijkheid net iets mooier te maken. Het zijn dit soort fenomenen die mij interesseren. Mijn naam is Clair van Breukelen (1995) en ik studeer Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Tijdens mijn studie heb ik veel geleerd over beeldvorming en social media. Wat mij het meest interesseert zijn de fotografische filters die online gebruikt worden. Zelf hou ik ook van fotograferen, alleen ik probeer de foto’s zo min mogelijk te bewerken. Ik wil graag het beeld vastleggen wat je werkelijk ziet en niet mooier maken dan dat het is.

In het tweede jaar van mijn opleiding heb ik stage gelopen bij een communicatiebureau. En ook zij hebben een Instagram account. Tijdens een fotoshoot werden er, naast de foto’s van het model, ook foto’s gemaakt van de fotoshoot zelf. Deze zijn vervolgens op Instagram gezet, nadat deze eerst bewerkt werden door de artdirector. Dit is een voorbeeld waar filters in de praktijk gebruikt worden.

Tegenwoordig is het de trend geworden om je foto’s massaal te bewerken zodat je binnen no time honderden likes en comments onder je foto krijgt, want hoe mooier de foto hoe meer volgers.
Maar wat als bedrijven zoals Instagram, Facebook en Samsung, maar ook influeners – die deze trend begonnen zijn-  een manier vinden om filtergebruik en natuurlijke foto’s te combineren. Zo voelt iedereen zich vrij om een perfecte, maar ook imperfecte foto van zichzelf online te plaatsen. Als het immers ook door grote bedrijven en influencers gedaan wordt, zullen steeds meer mensen zich zeker genoeg voelen om deze ‘nieuwe’ trend te volgen.
Het gaat tenslotte om een foto, een die de werkelijkheid vastlegt.

Vind jij ook dat een foto moet gaan om de realiteit en niet om het ‘perfecte’ plaatje? Volg mij dan op MICwatching en blijf op de hoogte van mijn bevindingen tijdens dit onderzoek.

Wil je meer over mij weten, kijk dan even op LinkedIn-pagina.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s