Meer bereik genereren? Gewoon liegen?

We hebben allemaal wel eens een leugen om bestwil verteld aan onze vrienden of familie. Ook bedrijven liegen om bijvoorbeeld meer bereik te genereren voor hun merk, product of dienst. Als jij of ik een leugentje verzint kan dit geen kwaad. Maar geldt dit ook voor organisaties? Wat zijn de gevolgen van een pr-stunt gebaseerd op leugens?

Er zijn veel voorbeelden in de praktijk waarbij pr-stunts bestaan uit leugens. Vond jij die toen der tijd leuk of vond je het belachelijk dat bedrijven logen voor hun eigen belang? Ieder bedrijf heeft zijn eigen redenen en manieren voor het verspreiden van fake news.

Justin Bieber

In 2001 was er een pr-stunt opgezet door een kledingwinkel in de PC Hooftstraat in Amsterdam-Zuid. Ze hadden een acteur ingehuurd die Justin Bieber speelde. Samen met drie bodyguards liep Justin Bieber rond in Amsterdam.

justin adam
Het penthouse naast de Bijenkorf is het wel bekende appartement van 25 miljoen euro.

Justin Bieber komt in Amsterdam wonen. We kennen allemaal de hype in 2016 rondom het penthouse naast de Bijenkorf in Amsterdam. Hier zou de bekende zanger Justin Bieber komen te wonen. Dit was een pr-stunt van de internationale makelaardij Christie’s. Het ongelooflijk dure appartement, van 25 miljoen euro stond al een tijd leeg en de makelaardij wilde meer mensen bereiken. Nieuwssites als het Parool, NOS en Nu.nl spraken hierover.

Op allebei de stunts reageerde Nederland erg positief. Mensen konden er wel om lachen. De mensen waren wel voorgelogen, maar toch waren er weinig negatieve reacties. Dit komt waarschijnlijk door de goede intenties en de manier van aanpak vanuit de bedrijven.

Tony’s Chocolonely

In September 2017 kwam Tony’s Chocolonely met een persbericht dat het bedrijf naar de beurs wilde. De beursgang was volgens hen bedoeld om geld in te zamelen voor hun missie: de cacao-industrie slaafvrij maken door de fabricage te verduurzamen, met aandacht voor de arbeidsomstandigheden van cacaoboeren. Maar de beursgang bleek een pr-stunt te zijn en het ging om een winkel in de Amsterdamse Beurs van Berlage.

tony

Veel mensen konden deze pr-stunt niet waarderen. De mensen hadden het idee dat het Tony’s Chocolonely niet ging om geld in te zamelen voor hun missie, maar om het promoten van hun nieuwe winkel in de Amsterdamse Beurs van Berlage. Dit is dan ook een goed voorbeeld van een hoax die niet goed werd ontvangen door het publiek en de media.

 ‘Dit was een actie van de stichting Roze Maandag om aandacht te vragen voor intolerantie en het geweld tegen homo’s.’

 

De homowijk in Tilburg

De homowijk in Tilburg, is een goed voorbeeld van een hoax die niet gewaardeerd werd door het publiek. In 2014 kwam de gemeente Tilburg met het opmerkelijk nieuws dat er een speciale veilige wijk voor homo’s zou komen, genaamd Gay Village. Dit was een actie van de stichting Roze Maandag om aandacht te vragen voor intolerantie en het geweld tegen homo’s. Verschillende media vielen voor de leugen. De burgemeester van Tilburg, Peter Noordanus, werkte zelfs mee aan de grap. Journalisten waren verontwaardigd en vonden het machtsmisbruik. Hierdoor was namelijk fact checking enorm lastig als zelfs de burgermeester in het complot zat. Verschillende media vonden dat hun geloofwaardigheid en die van de gemeente Tilburg was aangetast door de pr-stunt.

 ‘Er was ook een deel die de actie briljant vonden.’

 

De Grote Donorshow

De Grote Donorshow kennen we allemaal. De tv-show waar een zogenaamde doodzieke vrouw haar gezonde nier weg ging geven aan één van de drie nier patiënten. Bij de onthulling van de winnaar werd er verteld dat het een leugen was. BNN wilde meer aandacht voor het tekort aan orgaandonoren.

ddd
De Grote Donorshow.

De reacties op de big hoax waren enorm verdeeld. Een enorm deel van de mensen vond het een geweldige actie, maar twijfelde over de manier waarop er aandacht werd gevraagd. Er was ook een deel dat de actie briljant vond. Maar ook waren er slechte reactie. Zo vonden verschillende mensen dat ze voor de gek werden gehouden en zagen het goede er niet van in.

De media en het publiek hebben verschillende redenen om een pr-stunt gebaseerd op leugens positief of negatief te benaderen. Het is voor een bedrijf dan ook belangrijk om erg goed na te denken over de gevolgen van een leugen. De ene stunt kan de organisatie schaden en de andere juist helpen. De roddels over de komst van Justin Bieber werden goed ontvangen. Echter was dit bij het persbericht van Tony’s Chocolonely niet het geval. Zij dachten een onschuldig leugentje te verspreiden. Niets bleek minder waar te zijn en mensen dachten dat Tony’s Chocolonely een dubbele agenda had. Ze vonden dat de hoax niet oprecht was en hadden het idee dat het puur om de promotie ging van de nieuwe winkel en niet om hun missie. Ook waren er uiteenlopende reacties over het persbericht van de gemeente Tilburg. De stunt kreeg negatieve aandacht. De reden dat deze stunt niet goed werd ontvangen, was de machtspositie van de burgermeester Peter Noordanus. Doordat hij meewerkte, werd het fact checken van het bericht wel erg moeilijk. De NOS en NRC waren erg verontwaardigd dat een burgermeester meewerkte aan een leugen als dit. Bovendien vond eenieder dat hun reputatie en geloofwaardigheid als nieuwsmedium was aangetast.

Wat al deze stunts met elkaar gemeen hebben, is dat ze publiciteit hebben gegenereerd. Of het nu positief of negatief is, de organisaties kregen een enorm bereik en dat was het doel. We weten dat Tony’s Chocolonely overheerlijke chocolade maakt, maar over een tijd zijn we dat persbericht allang weer vergeten. Kort gezegd: slechte publiciteit bestaat niet, er bestaat alleen maar publiciteit.

 

Bronvermelding:
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s