Welke blunders van voetbalscheidsrechters hadden voorkomen kunnen worden met technologische hulpmiddelen?

De scheidsrechter zal altijd een van de meest ondankbare banen ter wereld zijn en blijven. Hij of zij is vaak de boosdoener tijdens en na een wedstrijd. Eén verkeerde beslissing en hij wordt bedolven onder kritiek van clubs en fans. In de rijke voetbalgeschiedenis vind je heel wat legendarische incidenten en blunders. De volgende vijf grote en bekende incidenten hadden voorkomen kunnen worden als er in die tijd ook al technologische hulp kwam van de videoscheidsrechter en/of doellijntechnologie:

  1. Bundesliga-wedstrijd seizoen 2013-2014: – Hoffenheim – Bayer Leverkusen

Tijdens een wedstrijd tussen Hoffenheim en Leverkusen werd een onterechte goal goedgekeurd door scheidsrechter Felix Brych. Leverkusen-spits Kiessling kopte de bal vanuit een corner in het zijnet, maar door een gat in het net belandde de bal toch in het doel van Koen Casteels. Het doelpunt gaat de boeken in als ‘Phantom-Tor’. Achteraf bleek het de winnende goal te zijn voor Leverkusen. Als er een videoscheidsrechter aanwezig was geweest, had scheidsrechter Brych na alle protesten van de spelers van Hoffenheim op advies van de videoscheidsrechter doen besluiten dat het absoluut geen doelpunt was. Ook doellijntechnologie had in dit geval uitkomst kunnen bieden, omdat de bal niet over de doellijn ging en in de goal belandde maar via de achterlijn.

Link: https://www.youtube.com/watch?v=d8LDD9AJcmI

  1. Halve finale WK 1982: West-Duitsland – Frankrijk

In 1982 speelden het toenmalige West-Duitsland en Frankrijk, twee absolute grootmachten in het voetbal, de halve finale van het WK in Spanje. De wedstrijdleiding heeft de halve finale onder controle tot na een uur spelen bij een 1-1 stand de Franse speler Patrick Battiston alleen op het doel van de West-Duitse doelman Toni Schumacher afgaat. Battiston schiet de bal naast maar wordt daarna vol geraakt door de wild uitgekomen doelman. Hij stormt vooruit en raakt vol het hoofd van de Fransman. Battiston raakt buiten bewustzijn en later zelfs in coma. Veel voetballiefhebbers beschouwen het nog steeds als een van de smerigste overtredingen ooit.

De Nederlandse scheidsrechter Charles Corver zag echter overtreding in de botsing tussen de twee spelers. Hij gaf gewoon een doeltrap aan West-Duitsland. Achteraf verklaarde hij: “Ik volgde de bal en de lijnrechter had ook niets gezien”. De wereldvoetbalbond FIFA zag ook weinig bijzonders in het incident en gaf Corver ondanks zijn blunder een cijfer van 9,4/10 voor zijn optreden. Had de voetbalwereld in die tijd al over de videoscheidsrechter beschikt, dan was Battiston er ongetwijfeld met een rode kaart afgestuurd.

Link: https://www.youtube.com/watch?time_continue=37&v=tGq7VcaHoqo 

  1. Achtste finale WK 2010: Engeland – Duitsland

In de achtste finale van het WK van 2010 tegen Duitsland volleerde de Brit Frank Lampard de bal via de onderkant van de lat over de doellijn, waarna deze er weer uit stuiterde. De bal was een halve meter over de lijn, maar dat werd niet gezien door de scheidsrechter en zijn assistenten. Het zou de 2-2 zijn geweest voor Engeland, dat uiteindelijk de wedstrijd verloor met 4-1. Door de gemiste goal barstte de discussie los over technologische hulpmiddelen tijdens voetbalwedstrijden los. De niet-toegekende treffer van Lampard tegen Duitsland betekende de definitieve invoering van doellijntechnologie. Met doellijntechnologie was deze fout namelijk 100% niet gemaakt en de belangrijke voetbalbonden waren zich daar achteraf ook van bewust.

Link: https://www.youtube.com/watch?v=o5QlBHF6ib8

  1. WK-kwalificatie 2010: Frankrijk – Ierland

Ierland verloor in 2009 in de beslissende wedstrijd voor WK-kwalificatie van Frankrijk, dat de zege grotendeels dankte aan een handsbal van hun spits Thierry Henry. Frankrijk kwam in de verlenging van de beslissende wedstrijd op gelijke hoogte met Ierland nadat Henry de bal na een vrije trap met de hand had meegenomen. Hij stelde daarna ploeggenoot William Gallas in staat om te scoren (1-1), waardoor Frankrijk zich uiteindelijk plaatste voor het WK.

Scheidsrechter Martin Hansson keurde het doelpunt goed omdat hij en zijn assistenten het incident niet hadden waargenomen. Henry gaf na afloop direct toe dat hij hands had gemaakt. Als er in die tijd al sprake was geweest van een videoscheidsrechter, had dit doelpunt nooit geteld. De hoeveelheid klachten van de spelers van Ierland waren overtuigend om de scheidsrechter gebruik te laten maken van de videoscheidsrechter. Deze had dan op de beelden gezien dat er overduidelijk sprake was van hands en had de goal laten afkeuren.

Link: https://www.youtube.com/watch?time_continue=106&v=fLUxMRYJAso

  1. Kwartfinale WK 1986: Engeland – Argentinië

Het ‘Hand van God’-doelpunt van Diego Maradona is een van de meest bekende doelpunten aller tijden. De goal werd toegekend, hoewel in de herhaling duidelijk te zien was dat hij de bal met zijn hand over de Engelse doelman tikte. De scheidsrechter en zijn assistenten zagen niet dat hij de bal met zijn hand in het doel werkte en kende zo de 1-0 toe aan Maradona en Argentinië. Argentinië won de wedstrijd uiteindelijk met 2-1. Tijdens een persconferentie claimde Maradona dat zijn doelpunt gedeeltelijk met zijn hoofd werd gemaakt en gedeeltelijk met de hand van God.

Na het zien van de herhalingen had tegenwoordig iedereen gezien en geweten dat het doelpunt wegens hands afgefloten moest worden. Met de hulp van de videoscheidsrechter had de scheidsrechter van dienst dit advies dan ook zeker overgenomen.

Link: https://www.youtube.com/watch?v=-ccNkksrfls

Bron foto:
goal.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s