Helemaal ontspannen met ASMR

Misschien heb je het zelf wel eens meegemaakt. Je bekijkt een filmpje op YouTube en denkt bij jezelf “hoe ben ik hier nou weer beland”. Vaak vallen mensen dan in een dal van vreemde video’s die ze in eerste instantie helemaal niet zouden kijken. Dit wordt ook wel de ‘the weird part of YouTube genoemd’. Deze video’s zouden normaal gesproken niet worden opgezocht, maar worden populair wanneer een hoeveelheid mensen een keten van gerelateerde video’s op YouTube volgt. De inhoud van de filmpjes verschilt enorm maar wat ze met elkaar gemeen hebben, is dat ze bestempeld worden als vreemd of raar. Toch zijn er over de afgelopen jaren wat video’s met een aparte inhoud populair geworden.

De bekendste die een aantal mensen vast wel zullen kennen is ASMR. Dit onderwerp is momenteel enorm aan het groeien en krijgt nu internationale bekendheid. De afkorting ASMR staat voor Autonomous Sensory Meridian Response (autonome zintuiglijke meridiaanrespons) en het doel is om mensen te laten ontspannen. Een aantal jaar geleden vonden veel mensen dit onderwerp nogal vreemd en verlieten de video’s al snel. Als je tegenwoordig bij YouTube ASMR intypt, krijg je meer dan 10.000.000 resultaten. Vaak hebben deze video’s miljoenen weergaven en zijn soms wel een uur lang. Ook bestaan er al talloze kanalen die alleen maar video’s maken met ASMR content. De filmpjes worden massaal gedeeld op social media en steeds meer mensen komen in aanraking met dit onderwerp.

Vaak bestaan de video’s uit rollenspellen. De maker van de video neemt dan een personage aan en draagt vaak een kostuum en gebruikt bijbehorende rekwisieten die AMSR geluiden creëren. De makers kunnen dan bijvoorbeeld een rollenspel spelen als stewardess, politieagent of als een personage uit Star Wars. Ook bestaan er video’s binnen ASMR met een bepaald onderwerp. Het kan bijvoorbeeld een video zijn van iemand die alleen geluiden maakt met schoenen of make-up of dat de video een bepaald thema heeft als Halloween. Van bijna elk onderwerp bestaat er dus wel een AMSR video. Sommige kanalen zijn zo gegroeid dat de bekende ASMR YouTubers zelf een eigen studio thuis hebben. De studio’s zijn speciaal gebouwd voor de filmpjes en moeten het liefst zoveel mogelijk geluiden van buitenaf dempen. De geluiden gaan vaak door een microfoon van goede kwaliteit want geluiden van slechte kwaliteit worden niet gewaardeerd bij de ASMR gemeenschap.

De video’s bestaan meestal uit zacht fluisteren, ontspannende handbewegingen, smakken van de lippen, nageltappen/krassen op harde oppervlakken, zoals tafels en borstel geluiden. Maar wat is nou zo speciaal aan mensen die tegen een camera staan te fluisteren of met hun nagels op een tafel aan het tikken zijn? ASMR video’s zijn bedoeld om de kijker een relaxte tinteling aan de achterkant van hun hoofd en/of ruggengraat te geven. Deze video’s zijn dus niet bedoeld om een energieboost te krijgen. Er wordt dan ook bijna altijd aangeraden om de video’s met een koptelefoon of oortjes te bekijken. Zo kun je optimaal genieten van alle zachte geluiden voor de ultieme ASMR-ervaring. De content is te vergelijken met ‘emotionele kippenvel’. Dit ontstaat bijvoorbeeld bij het kijken van je favoriete film of het luisteren van mooie muziek. ASMR wordt per persoon anders ervaren en het is verschillend welke triggers voor een tintelend gevoel zorgen. Sommige mensen krijgen dit tintelende gevoel niet en hebben nog nooit een ASMR-ervaring gehad.

Beroemdheden zijn inmiddels ook in aanmerking gekomen met het onderwerp. Zo zeggen actrices als Eva Longoria en Kate Hudson dat ze vaak van dit soort video’s kijken en hier optimaal van genieten. Ook zijn de filmpjes bij de bedrijven niet onopgemerkt gebleven. Zo verscheen er op YouTube een ASMR video van Ikea van bijna een half uur lang over hun producten. Ook sponsoren bedrijven steeds vaker dit soort video’s. Make-up bedrijven willen bijvoorbeeld een video sponsoren zodat hun producten worden gebruikt als ASMR geluiden.

Maar waar komen deze video’s opeens vandaan? De wetenschappelijke term is pas zeven jaar geleden bedacht en het onderwerp bestaat dus nog niet zo lang. Hierdoor is er ook nog weinig onderzoek naar gedaan en kunnen veel wetenschappers nog niets met zekerheid zeggen over het onderwerp. De reden dat de video’s erg populair worden komt door het doel om te ontspannen. De filmpjes dienen vaak als hulpmiddel voor mensen die moeite hebben met zich te ontspannen. Door hun drukke leven met veel stress hebben deze mensen ook moeite met het in slaap komen en daar zijn deze video’s perfect voor. Ook de ASMR kanalen merken dit en maken steeds meer video’s speciaal voor mensen die moeite hebben met slapen of tot rust komen. De video’s bestaan niet alleen uit geluiden maar geven ook tips hoe je bijvoorbeeld sneller in slaap kunt komen. Ook worden de video’s sinds kort ingezet voor mensen met psychische stoornissen en helpt het mensen bij hun mentale en fysieke gezondheid.

De ASMR video’s bestaan dus niet alleen uit mensen die verkleed als Harry Potter toverspreuken aan het fluisteren zijn in de camera. Het onderwerp helpt mensen bij hun gezondheid maar kan ook worden gekeken om even tot rust te komen na een drukke dag. Steeds meer tijdschriften, programma’s en bedrijven komen in aanmerking met ASMR en proberen dit soms te gebruiken als marketingmiddel. In een korte tijd is ASMR dus veranderd van een vreemd onbekend onderwerp naar een wereldwijd succes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s