Daarom! Nee ,waarom koop je bij Bol.com?

De slogan van Bol.com kennen we allemaal ‘Bol.com de grootste webwinkel van ons allemaal’. En ook deze kunnen we wel dromen; ‘Ook daarom koop je bij Bol.com’. Maar de vraag ‘waarom kopen we nu eigenlijk bij Bol.com?’ hebben we onszelf nooit afgevraagd. Misschien omdat ze de grootste webwinkel zijn, ze bijna alles online aanbieden en het een betrouwbare webshop is. Of komt het omdat Bol.com de zes beïnvloedingsprincipes van Robert Cialdini gebruikt? Als een website één of meerdere van deze beïnvloedingsprincipes goed uitvoert, is de kans op conversie hoog. Deze principes zijn: wederkerigheid, commitment & consistentie, sociale bevestiging, sympathie, autoriteit en schaarsheid. Maar wat blijkt? Zelfs Bol.com kan hier nog in verbeteren. Ben je benieuwd geworden naar de verbeterpunten? Lees ze hieronder.

Elke website wil wel iets van de bezoeker; aankopen, bekendmaking of contactgegevens van mensen. Maar ook de bezoeker wilt iets van een website. Ik heb het nu over de beïnvloedingsprincipe; wederkerigheid. Bol.com krijgt iets van zijn bezoekers namelijk; geld. Maar wat krijgen de bezoekers van Bol.com, behalve het assortiment aanbod? Bol.com heeft een nieuwsbrief die zij aanbieden aan de bezoekers, maar deze bevindt zich helemaal onderaan de homepagina. Handig? Nee totaal niet! Niemand scrolt toch helemaal naar beneden om zich aan te melden voor de nieuwsbrief. Mijn aanbeveling is dan ook om deze naar voren te brengen. Als mensen bij de homepagina meteen geconfronteerd worden met de nieuwsbrief, zullen zij zich hier eerder voor aanmelden dan als die onderaan te vinden is. Niemand gaat toch uit zichzelf op zoek naar de nieuwsbrief?

Door de nieuwsbrief te promoten geef je je bezoekers iets, namelijk: kortingen, leuke weetjes of een inzage in nieuwe producten. Op deze manier kan je de conversie verhogen, omdat je mensen op de hoogte brengt van je acties en zij deze vervolgens kunnen aanschaffen.

Bol.com nu
1

Bol.com na Cialdini
2

Wie A zegt moet ook B zeggen, dat is in het kort gezegd waar het om gaat bij commitment & consistentie. Bol.com werkt met accounts. Als mensen een bestelling plaatsen bij Bol.com kan je deze alleen afronden als je een account hebt. De meeste mensen vinden dit veel werk en vervelend om wéér een gebruikersnaam en wachtwoord te bedenken en te onthouden. Hoe kan je mensen toch verleiden om een account aan te maken? Simpel! Door een eenmalige korting aan te bieden voor de mensen die zich voor het eerst gaan inschrijven. Bezoekers zijn namelijk sneller geneigd om zich aan te melden als zij daarvoor een beloning krijgen. In dit geval is het een korting op je eerste aankoop.

Als bezoekers een account aanmaken bij Bol.com, betekent dit dat zij zich binden aan de website. Je geeft immers niet zo maar je gegevens aan een website. Hoe meer mensen je bindt, des te groter de kans is dat zij ook daadwerkelijk aankopen doen op je website.

Bol.com nu
3

Bol.com na Cialdini
4

Oké allemaal leuk en aardig al die bovenstaande aanpassingen, maar waar gaat het nu echt allemaal om? Wat is de reden dat mensen de stap durven nemen? Als er leuke aanbiedingen zijn? Als je erover gelezen hebt in de krant? Nee. Pas als mensen zien dat meerdere mensen diezelfde stap al genomen hebben: de sociale bevestiging dus. Mensen hebben andere mensen nodig om ze te vertellen dat iets goed en/of betrouwbaar is. Bol.com is een betrouwbare webshop, dit kan je alleen al zien aan het keurmerk wat zij op de website hebben. Maar verder zie je nergens een kopje met ‘zoveel mensen gingen u voor’ of ‘zoveel mensen kochten dit product ook’.

Als je jouw bezoekers een gevoel kunt geven dat zij een goede keus maken als zij jouw producten kopen, dan blijven je bezoekers terugkomen en krijg je (hopelijk) nieuwe bezoekers. Je koopt immers sneller een product als je weet dat het populair is en door meer mensen gekocht is, dan dat jij de eerste bent die het product koopt.

Bol.com nu
5

Bol.com na Cialdini
6
Dan ben ik nu aangekomen bij het volgende punt: sympathie. Hiermee wordt bedoeld; in hoeverre denkt Bol.com mee met zijn bezoekers. Waar bieden zij hulp en waar kunnen zij nog meer hulp of handvatten bieden? Hoe handig is het bijvoorbeeld als je online een leuk product hebt gevonden en je die kan doorsturen naar een vriend of vriendin? Super leuk natuurlijk! Nu heeft Bol al een button met ‘e-mail het product’. Maar tegenwoordig kan dit veel sneller via de app of social media. Hoeveel sneller gaat het wel niet, als je je vriendin naar haar mening kan vragen over je mogelijke aankoop, via de app? En dat je op het antwoord maar een paar minuten (misschien wel seconden) hoeft te wachten. Mijn aanbeveling voor Bol.com is: beperk je niet tot maar één ‘deel’ mogelijkheid. Zeker niet als er zo veel meer mogelijk is. Verander daarom de button in: ‘vertel een vriend’. En geef op die manier je bezoekers de kans om het product te delen via de mail, app, sms of social media.

Als bol.com de deelmogelijkheden vergroot, kan je sneller een pagina delen en bereik je meer klanten. Bovendien zijn de deelmogelijkheden tegenwoordig steeds groter en wordt er steeds vaker gedeeld. Geen reden om het niet te doen, toch?

Bol.com nu
7

Bol.com na Cialdini
8

Wat Bol.com verder anders kan doen, en dan kom ik alweer bij de vijfde beïnvloedingsprincpe: autoriteit, is een klantenbeoordeling op de website plaatsen. Op deze manier kunnen nieuwe bezoekers lezen wat andere bezoekers van de website vinden, en kan Bol.com op zijn beurt lezen wat gebruikers van de website vinden. Zo kunnen gebruikers tips achter laten wat Bol beter kan doen, of kunnen zij positieve reacties over de website neerzetten. Deze kunnen dan op een pagina van de website komen zodat alle bezoekers de reacties kunnen lezen. Ook dit versterkt het veiligheidsgevoel van klanten als zij de website bezoeken. Maar ook laat een klantenbeoordeling zien dat de website geïnteresseerd is in de mening van bezoekers. Je blijft tenslotte langer op een site ‘rondhangen’ als je leest dat deze met een 8 beoordeeld wordt.

Bol.com na Cialdini
9

Last but not least: schaarsheid. Deze beïnvloedingsprincipe komt erop neer dat je als website je bezoeker een gevoel moet geven van gemis als zij dat product niet koopt. Mensen willen namelijk van nature niks missen en er (desnoods) als laatste bij zijn. Dit kan je triggeren door op je website dagacties te plaatsen met daarbij een tikkende klok. Dit stimuleert mensen om sneller tot een aankoop te gaan, omdat zij de druk van de tijd voelen en niet te laat willen zijn. Bol.com doet dit al heel erg goed. Zij bieden namelijk dagacties aan, met een klok daarboven om aan te geven hoeveel tijd je nog over hebt. Alleen is er een maar aan dit verhaal. Namelijk dat deze dagactie (ook weer) onderaan de pagina staat. Op deze manier worden mensen minder snel getriggerd door het tikkende klokje, omdat ze deze simpelweg niet zien. Als bezoekers deze wel zouden zien, kan dit dus leiden tot meer aankopen.

Dit kan dus anders! En wel op de volgende manier:
Bol.com nu
10
Bol.com na Cialdini
11

Al met al zijn het kleine verbeterpunten voor Bol.com, maar zelfs kleine punten kunnen een groot verschil maken. Juist door op bovenstaande beïnvloedingsprincipes goed in te spelen, stromen de bezoekers binnen (met daarbij ook de aankopen). Wat leidt tot een hogere conversie!

Als Bol.com deze ‘kleine’ verbeterpunten toepast op de website, dan weet ik zeker waarom ik bij Bol.com koop. Jij ook?

Wil je meer van mij lezen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s