Julie van der Wel

Dagelijks word ik overspoeld met reclame over verschillende producten, diensten en ideeën. Voorheen werden deze op onpersoonlijke wijze aangeprezen via massamedia, tegenwoordig komt dit tot ons via promotie, op een soms wat sneaky wijze, door bekende en invloedrijke Nederlanders, de zogenaamde influencers. Zij gaan een samenwerking aan met een merk en zorgen dat er een post of filmpje op social media komt met een tag. Dit is een doorverwijzing naar de website of account van het merk.

Omdat sommige influencers hier niet open en eerlijk over zijn, kwam er vanuit de kijkers veel kritiek. Als reactie is de Reclamecode Social Media (RSM) ontstaan. De nieuwe content moet hieraan voldoen en daardoor is het voor de kijker direct duidelijk of er sprake is van een vorm van reclame. Toch ben ik van mening, dat het alsnog geen slim idee is om je kijkers dood te spammen met foto’s en filmpjes vol met (sneaky)reclame.

Mijn naam is Julie van der Wel, 21 jaar oud en derdejaars Creative Business student aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast eten, reizen, vrienden en gezelligheid, ben ik geïnteresseerd in marketing en social media. Door mijn stage bij een online marketingbureau en mijn studie, bekijk ik uitingen niet alleen als een willoze ontvanger, maar ben ik kritisch en zie ik fouten en zoek oplossingen. Vaak roept dit de vraag op: Waarom staat deze manier van communiceren mij niet aan en hoe zou ik het hebben overgebracht aan de doelgroep?

Voor MICwatching krijg ik de kans om mij te verdiepen in een onderwerp binnen het veld van digitale media. Wat mij interesseert en af en toe ergert, is product- of dienstpromotie op social media. Veel merken en bekende personen gaan een betaalde samenwerking aan, maar hoe zorg je ervoor dat de content niet transformeert in reputatieschade. Wat zijn de ergste fouten die ik online heb langs zien komen? En hoe zou je deze uitingen beter kunnen doen zonder de identiteit van jouw merk te verliezen?

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s