Hoe draagt color grading bij aan het verdiepen van een verhaal?

on

Een rustgevend groen. Een zonnig, hoopvol geel. Een gewelddadig rood. Elke kleur die je in een film ziet, is geen toeval. Filmmakers maken zorgvuldig elk frame en nemen kleurbeslissingen die van invloed zijn op de kijkervaring van mensen. De invloed op de kijkervaring gebeurt onbewust. Vaak denken mensen dat ze met totaal nieuwe ideeen moeten komen, maar dat hoeft niet. Het wiel hoef je niet opnieuw uit te vinden. Hier heb ik zes manieren waarop jij, als filmmaker, kleur kunt gebruiken om een verhaal te verdiepen.

  1. Kleurtonen gebruiken om de verschillende tijdsperioden uit te beelden

Kleur vereenvoudigt complexe verhalen. We denken aan oudere films als zwart-wit, maar kleur bestaat al sinds het begin van film. Filmmakers beseften dat de verschillende kleurtonen kijkers kunnen helpen om verhalen te volgen, die tussen verschillende personages en locaties zijn gesprongen. In elke diverse verhaallijn kun je een unieke tint gebruiken, om aan te geven dat ze in verschillende tijdsperioden plaatsvonden. Kleur draagt bij aan de reis van een personage en daar kan je goed op in spelen met behulp van kleur.

  1. Verlichting en kleur gebruiken om gevoelens te benadrukken

Kleur laat het publiek voelen. Danielle Feinberg, director of photography bij Pixar, beschrijft zichzelf als kleur geobsedeerd (TED Talk: het magische bestanddeel dat Pixar-films tot leven brengt). “Ik denk er altijd over na,” zei ze. “Verlichting en kleur maken deel uit van de ruggengraat van emoties.” Ze verwijst naar de scène in The Incredibles (2004) waar Mr. Incredible aan zijn bureau werkt. De kleuren zijn mat en grijs om een ​​gevoel van depressie te laten zien. In Toy Story 3 (2010) is de geelgroene kleur rond het karakter Lots-o’-Huggin ‘Bear een voorafschaduwing van het feit dat dit misschien niet de lieve, sympathieke beer is die je dacht. Voor elke film maakt Pixar een kleurenscript dat de tinten voor alle scènes in kaart brengt, zodat ze passen in de grotere lijn van het verhaal. Het doel: belangrijke momenten op een juiste manier levendig of somber laten voelen, door dit uit te beelden met behulp van kleur.

  1. Een kleurenpalet maken

In de film WALL-E (2008) wilden ze aan het publiek kunnen overbrengen dat ze op aarde waren, het vervuild was en dat WALL-E de laatste was die nog over was. Daarom hadden ze het palet beperkt tot bruin en oranje. “Onze productie-ontwerper was er vast van overtuigd dat er nergens groen is, omdat hij een visuele stoot wilde wanneer WALL-E voor de eerste keer een plant vindt.” Kleur versterkt dit belangrijke moment. “Je ogen zijn in een beperkt palet gewassen en plotseling is het intens groen,” zei Feinberg.

  1. Gebruik de ‘teal and orange’ look

Een trend die met de komst van D.I. (Digital Intermediate) en color grading een tijdje hoogtij heeft gevierd, is de zogenaamde ‘teal and orange’ look. Teal (blauw-groen) en orange (oranje) zijn complementaire kleuren die het heel fijn doen als ze samen in een shot worden gebruikt. In films die hiervan dankbaar gebruik maken worden de huidtinten van acteurs naar oranje getrokken, terwijl de luchten van blauw naar groen worden gedraaid. Deze combi is nog altijd populair.

  1. Maak gebruik van trends

Er zijn ook vele trends en clichés te ontdekken per genre. Films zijn bijna ‘color coded’. Dit geldt voor de film zelf, maar vooral voor de marketing. Romantische films hebben vaak een filmposter met een vrouw met een rode jurk aan, horrorfilms zijn blauw, sci-fi films neigen naar blauw of groen, films over dieren hebben vaak een blauwe kleur, post-apocalyptische films hebben een vrij kleurloos palet. Niet zo vreemd natuurlijk, want de inhoud stuurt in dit geval de vorm. Op deze websiteeen uitgebreide collectie filmposters aan hoezeer bepaalde cliches (layout, elementen en kleur) verbonden zijn aan genres.

  1. Gebruik kleur in je voordeel, zodat de film ervan gaat profiteren

Alleen omdat je iets met de kleuren in een scène kunt doen, hoeft het niet te betekenen dat je het moet doen, maar als je een scène kunt verbeteren door kleur in je voordeel te gebruiken, gaat de film ervan profiteren. Met de krachtige tools voor kleurcorrectie die we nu tot onze beschikking hebben, hebben we een nog grotere mate van controle over dat element dan ooit in de geschiedenis van film. Maar we moeten die tools wel verstandig gebruiken.

 

Met behulp van deze tips gaat het jou lukken om een goede film neer te zetten met de juiste color grading. Je kan je eigen wereld creëren met de computer, maar zorg er wel voor dat het niet te overdreven wordt. (Mag natuurlijk wel als jouw intenties overdreven zijn ;-)).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s