Dé 5 smart home ontwikkelingen in 2019

Smart home producten zijn in vele huishoudens in Nederland te vinden. De een heeft een slimme thermostaat en de ander heeft een slimme deurbel. De ontwikkelingen op het gebied van smart home producten in Nederland gaan als een speer. Waar een aantal jaar geleden iedereen nog tevreden was met een WiFi extender om het WiFi bereik te vergroten, is tegenwoordig iemand pas tevreden als zijn of haar telefoon verbonden is met de televisie, het geluidssysteem of de slimme oven. De volgende vijf smart home ontwikkelingen zullen het komende jaar plaats vinden in Nederland.

 

  1. Totale spraakassistentie

Het afgelopen jaar was de slimme speaker niet aan te slepen in de Verenigde Staten. Die speaker, van bijvoorbeeld Apple, Amazon en Google, bestaat voor een groot deel uit spraakassistentie. Miljoenen huishoudens in de Verenigde Staten hebben al een spraakassistent en daarmee hun huis omgetoverd tot een ‘smart home’.

Wat kun je dan precies met zo’n slimme speaker? Je kunt bijvoorbeeld vragen om het licht te dimmen, een product te bestellen, de verwarming aan te zetten en zelfs het laatste nieuws voor te lezen.

Of stel je voor: je loopt met potentiële kopers door je open huis terwijl jij vraagt of je huis het thema van de lichten aan wil passen en op de achtergrond zachtjes jazz muziek wil afspelen. Je huis zal ongetwijfeld opvallen tussen de menigte.

De verwachting is dat de komende jaren spraakassistentie in huis zal groeien met 60 procent.

 

  1. Een grotere rol voor Artificial Intelligence

Kunstmatige intelligentie zal steeds meer een grote rol gaan spelen in smart homes. Wanneer een huis beschikt over kunstmatige intelligentie dan zou het kunnen denken aan het tijdstip van de dag, degene die rondwandelt in het huis en waar hij of zij naar toe loopt om daarna te beslissen welk licht moet worden ingeschakeld en hoe lang het aan moet blijven.

In 2019 is de verwachting dat het huis een aantal dingen uit zichzelf kan doen zoals: bewustzijn over de aanwezigheid van mensen, bewustzijn over wat elk apparaat in huis doet en hoe laat en wanneer deze moeten worden ingeschakeld.

Met een zogeheten IFTTT-verbinding (If This, Then That) zullen zulke functies steeds sneller hun opmars maken in Nederland.

 

  1. Slimme keukenapparatuur maken een opmars

De slimme keukenapparaten worden steeds belangrijker voor vele huishoudens en het biedt ontzettend veel potentie. Tegenwoordig zijn er al in veel huishoudens apparaten te vinden als slimme ovens, koffiezetapparaten en fornuizen. Al deze apparaten zorgen ervoor dat de consument gemakkelijk zijn of haar doel kan behalen op het gebied van voeding.

Ben je bijvoorbeeld onderweg naar huis en staat de lasagne van gisteren nog in de oven? Dan kun je tegenwoordig gemakkelijk via een app je oven aanzetten en bij thuiskomst gelijk genieten van die heerlijke lasagne. Of zit je het acht uur journaal te kijken en wil je graag een kopje koffie? Met een handeling op je telefoon wordt je koffie voorbereid en is deze klaar wanneer je in de keuken komt.

 

  1. Besparing strategieën met Smart Lighting

De smart home lichten, ook wel Smart Lighting, zullen in 2019 in steeds meer huishoudens te vinden zijn. Door de jaren heen heeft smart lighting zich op verschillende vlakken ontwikkeld.

De meest interessante toepassing van smart lighting is op dit moment de potentie om energie te besparen. Via verschillende sensoren worden er statussen doorgegeven waardoor je bijvoorbeeld besparing strategieën kunt inzetten.

Drie bekende controlestrategieën zijn:

Motion sensing

Met motion sensing bepaalt het systeem zelf waar het licht nodig is door bewegingsdetectie. Dit gebeurt grotendeels door middel van infraroodsensoren. Tevens is het ook mogelijk om dit met ultrasound of camera’s te doen. Dit systeem is echter wel duurder.

Daylight harvesting

Daylight harvesting is een strategie om te besparen die de kunstmatige verlichting afstemt op basis van de hoeveelheid daglicht dat er in een ruimte valt. Dit werkt met een luxsensor (een lichtsensor).

Scheduling

Met scheduling bepaalt het systeem op basis van het moment van de dag wat voor licht er nodig is. Dit werkt met tijdschema’s.

Deze drie controlestrategieën zullen we in de loop van 2019 steeds meer tegenkomen in verschillende smart homes.

 

  1. Internet Of Things connectie met alle apparaten

Veel slimme apparaten die eerder zijn genoemd maken verbinding met andere apparaten in een huis om iemands leven zo eenvoudig mogelijk te maken. Consumenten beginnen bijvoorbeeld slimme vuilnisbakken en koelkasten te gebruiken die bijvoorbeeld laten weten wanneer ze geen specerijen meer hebben. Consumenten kunnen het naar een hoger niveau tillen en die apparaten verbinden met een Amazon-account en automatisch een bestelling plaatsen om aan te vullen wat er ontbreekt.

 

Met de kennis over deze vijf ontwikkelingen op het gebied van smart homes in combinatie met artificial intelligence en internet of things in mijn achterhoofd kan ik niet wachten op 2019!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s