Blockchain in de televisiebranche

Blockchain zal jou alvast bekend in de oren klinken. Maar om nou precies uit te leggen wat het is, dat is misschien nog wat lastig. En wat kan het eigenlijk voor jouw bedrijf betekenen? Want blockchain is dé toekomst, het nieuwe internet. Een technologie die over circa 10 tot 15 jaar ‘normaal’ is in onze maatschappij. Als bedrijf wil je niet achterlopen en daar help ik je graag mee op weg. In dit artikel vertel ik je kort én bondig wat blockchain is. En natuurlijk wat het voor jou kan betekenen als bedrijf in de televisiebranche.

Blockchain is een disruptieve technologie welke betrouwbaar, veilig en snel is. Block in de naam blockchain staat voor een block met allemaal informatie. Die blocken worden allemaal aan elkaar geregen op een manier dat de informatie in een block niet gewijzigd kan worden. De data in een block ontvangt een unieke hash-code. Als er maar één teken verandert komt er een nieuwe code, wat betekent dat de ketting kapot is en de verbinding is verbroken. Het is dus niet mogelijk om data te wijzigen. Wie dit dan allemaal controleert? Dat zijn de minors. Enorm sterke computers die de transacties valideren. Zij keuren de transactie goed of juist niet. En wat als zo’n minor niet meer werkt? Geen probleem, dan schakelt het valideren direct over naar een andere minor. Naast de minors zijn ook alle partijen in de blockchain betrokken bij dit validatieproces. Zo blijft de betrouwbaarheid, veiligheid en snelheid gegarandeerd. Mocht je opzoek zijn naar meer informatie over Blockchain? Kijk dan eens op deze blog van E. Lima op Frankwatching. Of kijk deze video van de NOS.

Dit alles is een beknopte uitleg van wat blockchain nou eigenlijk is. Mocht je op zoek zijn naar meer verdieping lees dan eens dit boek over blockchain. 

Maar wat kan deze nieuwe disruptieve technologie dan betekenen voor jouw organisatie in de televisiebranche? Om dit uit te leggen beginnen we bij het begin. De werkzaamheden die jij als organisatie uitvoert.

Zo heb je als productiebedrijf te maken met diverse contracten van verschillende partijen. Denk aan acteurs, figuranten maar ook het huren van attributen of een locatie. Dit is allemaal vertrouwelijke informatie die beslist niet gewijzigd mag worden. Daarnaast heb je als productiebedrijf ook geheimen zoals het draaiboek en het script. Dit beiden mag ook niet uitlekken en daarom is het belangrijk om dit zo veilig mogelijk op te slaan en te kunnen delen met de betrokken partijen. Ook zal jouw bedrijf wel eens te maken hebben gehad met miscommunicaties, onjuistheden of zakelijke conflicten. Iets wat in sommige situaties ontzettend lastig is om op te lossen zowel juridisch als zakelijk. Om dit in de toekomst te voorkomen is blockchain een uitstekende oplossing. En ik vertel je graag waarom.

Zoals je al eerder in dit artikel hebt kunnen lezen is het gebruik van blockchain betrouwbaar, veilig en snel. Deze drie kernwaarden kunnen ook voor jouw organisatie in de televisiebranche gelden. Wat je als organisatie kunt doen is namelijk het volgende; alle contracten, afspraken, geldtransacties en overige documenten op een private blockchain archiveren. Zorg ervoor dat de partijen waarmee je samenwerkt ook onderdeel uitmaken van deze blockchain. Deze kunnen dan allemaal de blockchain valideren. Zo controleren zij dus als het ware alle documenten. Als de juiste afspraken op de blockchain staan zullen zij allen akkoord gaan en is de blockchain dus gevalideerd. Hiermee voorkom je als organisatie dus fraude in een later stadium. Bijvoorbeeld dat een bedrijf een document of contract aanpast. Door de aangemaakte blockchain behoud je de kernwaarden betrouwbaar, veilig en snel. En om het plaatje dan nog compleet te maken kan je ook de transacties van de verschillende partijen via de blockchain laten lopen. Zo is er geen wachttijd met transacties door gebruik van verschillende banken maar heeft de andere partij misschien wel binnen 15 seconden zijn of haar betaling ontvangen.

Nu begrijp ik dat dit behoorlijk ingewikkeld klinkt allemaal. Houd daarom goed in je achterhoofd dat je als organisatie niet de daadwerkelijke techniek achter blockchain hoeft te weten. Hier zijn andere bedrijven experts in en die helpen je natuurlijk graag. Maar dit betekent niet dat de basiskennis die ik in deze blog gedeeld heb onnodig is. Want om dit proces te laten werken is een basiskennis noodzakelijk. Zo zijn bijvoorbeeld de afspraken met externe partijen vele malen makkelijker en kan je zelf ook een oogje in het zeil houden bij transacties en dergelijke.

Om Blockchain te integreren in jouw organisatie moet je vooraf verschillende stappen zetten om dit zo soepel en efficiënt mogelijk te doorlopen. Hoe je dit moet doen laat ik graag zien in mijn volgende artikel aan de hand van een stappenplan verwerkt in een infographic.


Mocht je nog vragen, opmerkingen of tips hebben, laat dan een reactie achter!

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s