Meet your new assistant

on

De afgelopen jaren hebben we langzaam de groei van virtuele assistenten om ons heen meegemaakt. Bijna iedereen is er wel mee in contact gekomen. Zo zijn  dit bijvoorbeeld een smart speaker of SIRI op je telefoon. Deze nieuwe vorm van hulp kan ervoor zorgen dat ons dagelijks leven steeds makkelijker wordt. De vraag is echter of deze machines steeds meer van onze bezigheden overnemen.

Stel je voor, je komt in de avond laat thuis na een dag hard werken. Je stapt je huis binnen en begint tegen je smart speaker te praten. Je geeft aan dat hij het licht aan moet doen, je favoriete muziek aanzet, je e-mails langs gaat. Dit zijn kleine stappen maar langzaam kan dit overgaan in veel grotere taken. De smart speaker kan steeds meer controle over apparaten in je huis of zelfs buiten je huis krijgen. Veel toekomst beelden laten deze ontwikkeling duidelijk zien met huizen waar de was of het voorbereiden van eten door middel van stemcontrole gedaan wordt.

In Nederland is dit nog een niet realistisch concept. Wij maken gebruik van Siri en de chatbot features die het op onze telefoon kan uitvoeren. Dit zijn de eerste stappen van een virtuele assistent. De smart speaker waar we het eerder over hebben gehad komt al meer in de buurt van de ideale virtuele assistent. In de US gebruikt 13% van alle huishoudens al een smart speaker. In de UK is dit 10%. In 2022 verwacht men dat dit percentage bij de US naar 55% stijgt en bij de UK het naar 48%.

De vraag is of deze vorm van Artificial Intelligence daadwerkelijk de taak van de persoonlijke assistent kan overnemen. Op het eerste gezicht lijkt dit onmogelijk. Omdat het een chatbot systeem is wat slechts enkele online features kan activeren. Het is mogelijk om je smart speaker te verbinden aan andere apparaten in bijvoorbeeld je huis of auto. Hierbij is je smart speaker tot veel opties in staat. Maar het vervangt slechts simpele dagelijkse taken.

Op het moment dat we deze A.I. willen ontwikkelen naar iets wat meer op een menselijke assistent lijkt zijn de opties schaars. De huidige A.I. die beschikbaar is voor een groot deel van de samenleving is vooral een geavanceerde chatbot. Het zijn voorgeprogrammeerde antwoorden die toegepast worden bij bepaalde vragen of emoties. Zelfs nieuwe A.I, zoals Sophia, de eerste A.I. die een burgerschap in een land (Saudi-Arabië) kreeg, is niks meer dat een geavanceerde chatbot die op dezelfde features reageert als Siri. Een van de enige verschillen is dat het een menselijke vorm heeft gekregen waarbij het zelf emoties kan uitdrukken die voor ons herkenbaar zijn.

Een beter voorbeeld is de fictieve A.I. Samantha uit de film “Her”. Dit is een programma die wij op het huidige moment niet kunnen creëren. We kunnen wel speculeren dat dit in de komende decennia mogelijk is om te ontwikkelen. In de film zien we deze A.I. taken uitvoeren die veel meer overeen komen met een menselijke assistent. Ze kan brieven beantwoorden en contact hebben met vrienden van de gebruiker door haar extreme intelligentie. Wat duidelijk wordt in de film is dat ze van haar omgeving leert. Ze neemt elke seconde nieuwe informatie op en probeert deze toe te passen. Hierdoor kan ze leren van haar eigenaar en zo op hem, of andere mensen in zijn leven, reageren op de manier die voor hem het prettigst is. Naast dat kan ze zo ook zelf brieven en taken regelen vanuit het perspectief die de eigenaar het liefst zou willen.

Als we Samantha als voorbeeld nemen, dan kunnen we langzaam speculeren wat een virtuele assistent nog meer kan worden. De grootste kritiek die de meeste mensen op deze ontwikkeling hebben is natuurlijk de fysieke vorm. Je kan argumenteren dat wij op een punt komen dat robots zo ontwikkeld zijn dat ze dezelfde fysieke bewegingen kunnen maken als een mens. Dit is niet een richting die we opgaan in het artikel. Waar ik eerder over wil speculeren is de behoefte aan deze fysieke vorm. In de film “Her” is duidelijk te zien dat Samantha alle taken van een assistent kan oplossen zonder een fysieke vorm aan te nemen. Je zou zelfs kunnen beargumenteren dat een fysieke vorm de meeste processen vertraagd door alle onnodige bewegingen die een mens dagelijks uitvoert. De efficiëntie is veel hoger zonder een fysieke vorm. In onze huidige samenleving is snelheid essentieel. Een virtuele assistent zorgt ervoor dat de meeste taken in je leven snel en makkelijk geregeld kunnen worden.

Veel belangrijker is de vraag of deze virtuele assistent misschien te echt gaat lijken. Voor de mensen die de film “Her” hebben gekeken, weten dat de lijn tussen mens en machine soms dunner is dan we denken. Zelfs zonder fysieke vorm kunnen machines veel op de mens lijken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s