Waarom het essentieel is om te leren coderen

Als je naar groep 4/5 van een basisschool gaat en je vraag de kinderen wat ze later willen worden krijg je antwoorden als boer, cameraman, modeontwerper en automonteur. Allemaal erg verschillend maar ze hebben één ding gemeen. Namelijk ICT, bij bijna ieder komt de computer om de hoek kijken. Hoe komt het dan dat coderen nog steeds niet is opgenomen als basisvak in het onderwijs?

We leven in een tijd waar zo veel met en via computers gecommuniceerd wordt  maar, nog geen kwart van de mensen weet hoe zijn of haar mobieltje, de zakcomputer, werkt. Het werkt, en dat is genoeg. Zo werd er lange tijd over gedacht. Maar technologie gaat razendsnel en over een tijdje zijn er steeds minder banen waarbij je niet in aanraking komt met computers.

Wij leren netjes schrijven in boekjes dat we exact de juiste krulletjes maken bij de juiste letter en dat je absolute niet je pen van het papier mag halen. Maar waarom? Ik schrijf echt zelden nog iets op papier. Ik zou er zo veel meer aan gehad hebben als ik wist hoe ik afbeeldingen in code aan mijn website toe kan voegen. Codetaal is niet alleen een taal het is een logica. Voor elke kleine handeling die jij op je scherm ziet, gebeuren er vijftig achter je scherm.

Programmeren is een echte 21st century skill geworden. Een vaardigheid die we nodig hebben in de maatschappij van de toekomst. Het wordt één van de basisvaardigheden net als het spreken van een tweede taal.

Ik verwacht niet dat iedereen (vooral kinderen) staan te springen om code te leren en ik verwacht al helemaal niet dat ze allemaal programmeur willen worden. Maar computers zijn nu al overal om ons heen. Bedenk dan maar eens hoe de wereld er over dertig jaar uit ziet. Als we straks rijden in zelfrijdende auto’s is het toch wel een fijn gevoel dat we een beetje weten hoe die auto (vooral de computer) in elkaar zit.

Helaas hebben wij niet het geluk gehad om de generatie te zijn die computertaal als tweede taal schijft. Maar er is nog hoop! Laten we beginnen bij ons zelf. Maar waar begin je dan?

Begin met het kiezen van een programmeertaal. Kies de taal die het beste past bij hetgeen waarover jij wilt schrijven. Volg vervolgens colleges aan gratis online universiteiten. Dit kan bij voorbeeld bij Lynda of Codecademy. Hou jezelf gemotiveerd met het idee dat je in jezelf investeert als Online maker.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s