Wat hebben robots ons te bieden in de toekomst?

Over de toekomst van robots is niet precies één beeld te schetsen. Wel is bekend dat robots veel kunnen bieden in de toekomst. Zoals ik al aangaf in mijn conclusie uit mijn researchdossier ontstaan er steeds meer soorten en maten robots inclusief verschillende functies. Robots produceren niet alleen praktische functies en oplossingen, maar bieden ook een zeer interessant toekomstbeeld.

Twee jaar geleden introduceerde zorgorganisatie Philadelphia sociale robots voor cliënten met een verstandelijke beperking. Veel mensen hadden hier hun twijfels over. Philadelphia bewees het tegendeel. De eerste ervaringen zijn namelijk zo positief, dat het experiment wordt uitgebreid met nieuwe robots. ‘Samenwonen met een robot is de toekomst,’ zegt Xenia Kuiper, werkzaam bij Philadelphia.

Ruud is een van de eerste die deze ervaring meemaakt. Ruud is verstandelijk beperkt en heeft een eigen appartement op een woonlocatie van Philadelphia. Twee weken lang heeft hij een sociale robot genaamd Phi op bezoek. Deze robot geeft de bewoners vooral tips en aansturing. Ook maakt de robot gezellige gesprekken met de bewoners. Vrijwilligers konden zich aanmelden toen Philadelphia startte met het logeerexperiment bij cliënten. Op deze manier wilt de Japanse maker van de robot verbeteren, zodat deze nog beter anticipeert en reageert op zijn omgeving.

Toen de zorgrobots in 2016 voor het eerst werden geïntroduceerd, volgde hier kritiek op. Er werd gezegd dat robots personeel niet kunnen vervangen. Kuiper geeft aan dat dit ook niet de bedoeling is. De robots zorgen voor een aanvulling, niet voor vervanging.

Een tweede ontwikkeling in de toekomst wordt uitgelegd door Peter Ruijten, expert op het gebied van sociale robots en robotica. ‘De ontwikkelingen op het gebied van robots gaan razendsnel.’

Tijdens Dutch Desgin Week laten experts en ontwerpers zien hoe zij nadenken over de toekomst. Ruijten vertelt dat robots een grotere rol gaan spelen in de toekomst. ‘Ze kunnen receptionist zijn, een rondleiding geven in musea of zelfs helpen in de ouderenzorg. In 2050 heeft misschien iedereen wel een robot die helpt bij het schoonmaken van het huis, of bij het koken.’

Deze ontwikkelingen kunnen er zelfs voor zorgen dat mensen bepaalde dingen niet meer mogen doen. Professor Maarten Steinbuch verwacht dat zelfrijdende auto’s over dertig jaar zo ver zijn ontwikkeld, het verboden wordt voor mensen om zelf te rijden.

Daarnaast verandert onze relatie met robots. Dit is te zien bij de tentoonstelling Robot Love, waarbij een groep kunstenaars, ontwerpers en wetenschappers vragen stellen over liefde voelen voor robots en andersom. Op dit moment gaan de huidige robots vooral eenzijdige relaties met ons aan. In de toekomst zou deze relatie twee richtingen op kunnen gaan. Een voorwaarde hiervoor is dat de robots wel op mensen moeten lijken. Mensen zijn dan eerder in staat om een diepere relatie aan te gaan met de robot omdat ze zich dan meer op gemak voelen. Sommige bedrijven hebben bijvoorbeeld een chatbot met een foto van iemand. Dan lijkt het alsof je met een mens praat.

Toch blijft de grootste verandering op het gebied van robots dat er meer voor ons mensen wordt gedaan zodat wij onze tijd anders kunnen gaan inrichten. Hierbij verandert de economie, en verdwijnen er mogelijk banen.

Veel mensen zijn bang dat hun baan daadwerkelijk helemaal verdwijnt door robots. Deskundigen waarschuwen dat robotisering miljoenen banen bedreigt. Naar schatting zullen er twee tot drie miljoen banen verdwijnen in Nederland. Dit als gevolg van automatisering. Ton Wilthagen, hoogleraar op de arbeidsmarkt ziet veel verandering. ‘De technologieën bepalen steeds meer hoe wij leven. Iedereen die te maken heeft met routinematig werk wat je kan automatiseren die zal merken dat dat werk verdwijnt, of heel erg zal veranderen.’ Wilthagen is van mening dat we onze ogen moeten openen.

Amerikaanse onderzoekers denken dat er maar liefst 1 op de 2 mensen worden ontslagen. Wilthagen is niet alleen maar negatief. ‘Het wordt niet een wereld zonder werk. Er komen steeds weer nieuwe beroepen en functies bij, die we nu misschien nog niet kennen. Het wordt wel een wereld waarbij werk niet eerlijk wordt verdeeld. Dat vormt een groot risico.’ Wilthagen is bang dat mensen die geen werk meer hebben als gevolg van robotisering het gevoel krijgen dat zij niet meer bij de samenleving horen.

Momenteel worden we gedreven door technologische vooruitgang. Het is een menselijk instinct om dingen te maken en uit te vinden.

Zullen robots echt de wereld overnemen, zoals Wilthagen en veel scenario’s voorspellen? Dat is niet de verwachting. Het is wel belangrijk om goed na te denken over de morele en ethische consequenties van deze technologie, zoals in de zorg, meent Ruijten. Het is hierbij belangrijk om te bedenken wie de controle heeft en wie de robot bestuurt op bepaalde momenten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s