Hoe dark patterns je online bedriegen

on

Heb je ooit geprobeerd je af te melden van de mailingslijst van een bedrijf? Dit gaat meestal niet zo makkelijk. Wanneer je naar beneden scrolt, verwacht je een linkje te zien, waar je op kunt klikken om je af te melden. Dit linkje staat er meestal wel, maar is verstopt. In plaats van een blauw linkje, is deze dezelfde kleur, of bijna dezelfde kleur als de rest van de tekst. Het bedrijf hoopt hiermee te bereiken dat je erover heen leest en je zo niet kunt afmelden. Dit wordt ook wel een roach motel genoemd. Dat is een design dat het heel makkelijk maakt om in een bepaalde situatie te komen – je (per ongeluk) aanmelden voor een nieuwsbrief –, maar het heel moeilijk maakt om hieruit te komen – je afmelden voor die lijst –.

Ben je benieuwd hoe dark patterns werken en of je hier iets aan kunt doen? Lees dan hier verder!

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s