Hoe je met behulp van Cialdini een goede influencer wordt.

on

Wederkerigheid

 

Ik doe iets voor jou, jij doet iets voor mij. Als ik voor jou een kopje koffie haal, dan haal jij de volgende keer ook een kopje koffie voor mij. Mensen houden van een gelijkwaardige relatie en zullen hier alles aan doen om dit in balans te houden. Als je iets krijgt, ben je sneller geneigd om iets terug te doen. Wederkerigheid zet je in om iets weg te geven: gratis informatie, een cadeau of een dienst. De bezoeker/ volger zal onbewust het gevoel krijgen dat ze iets terug moeten doen (Boers, 2016)

.

Het WNF maakt gebruik van wederkerigheid. Ze bieden een gratis proefnummer van het blad TamTam aan, op een voorwaarde dan de bezoeker zijn gegevens achterlaat.

 

Een goede influencer kan ook gebruik maken van deze overtuiginsprincipe. Influencers kunnen gebruik maken van een kortingscode. Stel een kledingmerk geeft een kortingscode aan een influencer die alleen voor zijn/ haar volgers zijn. Dan kan de influencer op Instagram mooie foto’s van de kleding plaatsen met daarbij de kortingscode. De volgers worden in eerste instantie in verleiding gebracht door de foto’s maar ook door de kortingscode. Deze haalt hen misschien wel over de drempel om een bestelling te plaatsen en hun gegevens daarbij achter te laten.

 

 

 

Commitment en consistentie

 

Uit Cialdini’s onderzoek bleek dat mensen zich (onbewust) consistent gedragen. Als ze eenmaal een keuze hebben gemaakt, dan blijven ze graag trouw aan deze beslissing. Als je eerder al een IPhone hebt aangeschaft, is de volgende keer dat je een telefoon koopt de kans groot dat dat weer een IPhone is. Iemand die zich consistent gedraagt wordt meer gewaardeerd dan mensen die steeds wisselen van standpunten en ideeën (masteronlineovertuigen, z.j).

 

Consistentie is dus erg belangrijk voor influencers. Om onder de aandacht te komen bij mensen, moet je consistent blijven. Consistent zijn zorgt ervoor dat je publiek groter wordt en dat je publiek ook bij je blijft (Payne, z.j).

Vind balans in de content die je post. Zorg ervoor dat je content niet alleen over hetzelfde gaat. Daarnaast moet er ook consistentie in het posten van je content zitten. Stel vaste dagen in dat je post zodat je voor jezelf een deadline instelt en zo weten je volgers ook wanneer je gaat posten.

 

 

 

 

 

 

Sociale bewijskracht

 

Als iedereen het doet, dan zal het wel goed zijn. Sociale druk als beïnvloedingsmiddel is een van de krachtigste wapens om bezoekers te overtuigen. Bezoekers zijn onzeker, dus als gelijkgestemden al eerder eenzelfde soort ervaring hebben doorgemaakt of product hebben aangeschaft, dat wordt het maken van een keuze een stuk eenvoudiger (Marketingfacts (2/2), 2012).

 

Booking.com maakt goed gebruik van sociale bewijskracht. Ze laten veel reviews zien waar een twijfelende klant veel aan kan hebben. Daarnaast wordt elk hotel beoordeeld met een cijfer, krijgt elk hotel sterren toegewezen en krijgt elk hotel een status als ‘erg goed’, ‘goed’, ‘heerlijk’, etc. Dit zorgt er allemaal voor dat de bezoeker wordt overgehaald om wel iets te boeken door de mening van anderen.

 

De mening van anderen is dus erg belangrijk voor mensen bij het maken van een beslissing. Als influencer straal je autoriteit uit en ben jij een bron van informatie voor iemand die twijfelt om een product te kopen. Jouw mening is goud waard. Een Instagram post of een YouTube video met jouw aanbevelingen over bijvoorbeeld een vakantieland of hotel, wordt gezien als een waardevolle mening en geeft mensen de sociale druk om dit ook te kopen.

 

 

 

 

 

Sympathie

 

We zeggen het liefst ‘ja’ tegen mensen die we mogen. Je moet er dus voor zorgen dat mensen je mogen (neuromarketing, 2015). Uit onderzoek zijn vier factoren gekomen die sympathie veroorzaken:

  1. Fysieke aantrekkelijkheid; mensen met een goed uiterlijk hebben nou eenmaal een voorsprong.
  2. Gelijksoortigheid; mensen die op ons lijken qua mening, afkomst, etc. vinden we vaak sympathieker.
  3. Complimenten; wie vindt het nou niet leuk om een compliment te krijgen.
  4. Contact en samenwerking; frequente contact onder aangename omstandigheden leidt vaak tot sympathie.

 

De ‘Over Ons’-pagina is een geschikte manier om sympathie te creëren. Je kunt iets over jezelf vertellen of foto’s plaatsen waar anderen zich in terug kunnen vinden en zich mee identificeren.

 

Als YouTuber of Instagrammer heb je geen ‘Over Ons’-pagina. Je zou aan het begin van je video’s en standaard stukje film kunnen toevoegen waarin je jezelf voorstelt of op de hoofdpagina van je Instagram account kun je in de biografie kort beschrijven wie jij bent. Hierdoor hebben eventueel nieuwe volgers meteen een beeld van jou.

 

 

 

Autoriteit

 

Hoe vaak denken we wel niet ”hij is een expert, dus hij zal het wel weten”. Als er een reclame voorbijkomt van een tandpasta merk waarbij iemand in een wit jasje vertelt dat bijna alle tandartsen dit merk gebruiken, geloven wij dit meteen. Doordat het geloofwaardig overkomt, geloven we de ‘tandarts’ meteen.

 

Als influencer kun je ook autoriteit uitstralen. Mensen kijken steeds achterdochtiger naar reclame. 92% vertrouwt een influencer eerder dan een advertentie of traditionele aanbeveling van een beroemdheid (Eventbrite, 2018). Om autoriteit uit te stralen moet je een vertrouwensband creëren met je volgers. Dit doe je door je oprechte en eerlijke mening te geven over producten en diensten (thenextspeaker, z.j.). Je moet proberen om zo transparant mogelijk te blijven en alleen relevante samenwerkingen aangaan. Je moet je er wel bewust van zijn dat het lang duurt om een goede band met je publiek op te bouwen en dat het wederzijdse vertrouwen met één verkeerde beslissing kan verdwijnen.

 

 

Schaarste

 

Als je ziet dat er nog maar 1 of 2 artikelen over zijn of dat je nog een uur hebt totdat de korting is afgelopen, voel je de urgentie om het toch te kopen. Bepaalde dingen lijken waardevoller naarmate ze moeilijker verkrijgbaar zijn (marketingfacts (1/2), 2012). Bijna iedereen is gevoelig voor dit principe. Door de schaarste van je product of dienst te benadrukken, heb je de aandacht en kan je inspelen op de angst van het verlies.

 

Door een timer te plaatsen, op=op, nog 1 item beschikbaar, alleen vandaag geldig, etc. te plaatsen, wordt de bezoeker onder druk gezet. Hij is bang om het product te verliezen waardoor hij het sneller koopt.

 

Als influencer kun je gemakkelijk gebruik maken van dit principe. Veel influencers verkopen hun eigen kleiding, merchandise. Of je nou YouTube video’s maakt of veel volgers hebt op Instagram, bij het verkopen van je merchandise kun je goed gebruik maken van schaarste. Je kunt een collectie voor een bepaalde tijd in de verkoop zetten of een limiet aantal verkopen.

Je hoeft natuurlijk niet per se merchandise te verkopen. Je kunt ook dit principe gebruiken bij een samenwerking die je hebt met een bedrijf. Als jij een trui aanhebt die erg populair is kun je zeggen dat mensen er snel bij moeten zijn, op = op.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s