Relaties: van analoog naar digitaal en andersom

We hebben allemaal wel die ene vriend of vriendin die we voornamelijk spreken via sociale media. Jullie zijn wel goed bevriend, maar zien elkaar in het dagelijks leven amper of zelfs helemaal niet. Jullie zijn te druk, wonen te ver van elkaar vandaan, of hebben simpelweg niet de behoefte om elkaar te zien en een écht gesprek te voeren. Klinkt dit herkenbaar en ben je zoekende naar een passende oplossing? Zoek niet verder; digitale media biedt jou precies wat je nodig hebt.

Het ontstaan van een digitale relatie

Via het internet is het gemakkelijk om op een veilige manier ervaringen te delen zonder direct een relatie aan te gaan. Een mooi voorbeeld hiervan is een forum waar mensen, vaak onder een alias, ervaringen delen en elkaar vragen stellen. Op deze manier ontvangen zij toch menselijk contact zonder zichzelf te onthullen en eventueel privé-informatie over zichzelf te delen. Zo blijven zij anoniem, maar kunnen zij tegelijkertijd tóch genieten van dat kleine beetje menselijk contact. Dit menselijke contact stopt echter op een bepaald punt. Het lichamelijke contact mist bijvoorbeeld. Je kunt niet iemand recht in de ogen aankijken terwijl je met ze praat.

Voor sommige gebruikers zal dit de grens zijn waar zij meer over zichzelf zullen onthullen, met als doel om tot een persoonlijkere connectie te komen. Waar zij voorheen geen foto van hun gezicht als profielfoto ingesteld hadden, zullen zij ervoor kiezen om dit nu wel te doen. Kleine dingen als dat zullen uiteindelijk leiden tot een relatie die vollediger aanvoelt voor de gebruikers. Ze beginnen hun échte zelf aan elkaar te laten zien, en bouwen op die manier een persoonlijkere relatie op. Het enige wat nog mist is de eerste ontmoeting, om zo hun digitale relatie om te zetten naar ‘real life’.

Het digitaal onderhouden van een relatie

Wanneer deze digitale relatie is omgezet naar een relatie in het echte leven, is er nog altijd de mogelijkheid om terug te vallen op verschillende vormen van digitale media. Sociale media, en ik hoef je inmiddels niet eens meer te vertellen welke, zorgen ervoor dat we elk moment van de dag contact met elkaar op kunnen nemen. Of het een noodgeval is, of simpelweg een bericht om te vragen hoe het met iemand gaat, binnen ‘no time’ heeft de ander het gelezen en misschien zelfs al wel beantwoord. Op deze manier hoef je elkaar niet dag in dag uit te zien om te weten of het goed gaat met elkaar.

Dit kan echter ook voor verdenking zorgen. Wat nou als er niet meteen wordt gereageerd, maar het bericht is wel aangekomen en de ontvanger is al een tijdje online? Bij de meeste mensen beginnen meteen allemaal bellen te rinkelen. Het over analyseren van dit soort situaties zorgt vaak voor ingewikkelde confrontaties. Als iemand niet reageert kan je het gevoel krijgen dat diegene boos op je is. De eerstvolgende keer dat je deze persoon ziet, kan hierdoor onnodig ongemakkelijk worden. Jij hebt het gevoel dat je niet kan zeggen wat je wilt, want wat als diegene dat óók verkeerd opvat? Dan ben je al helemaal de pineut. Dat denk jij tenminste, want eigenlijk is er niets aan de hand. Wat volgt is een hoop ongemakkelijkheid.

Verliefd op de eerste like

Digitale media kan dus ook een relatiebreker zijn, zowel op het gebied van vriendschappen als liefdesrelaties. Op het gebied van liefde is digitale media misschien nog wel een grotere boosdoener. Van nature zijn mensen bezitterig. Wanneer iets van jou is, zal je dat dus niet snel weggeven. Jaloezie is dan ook voor veel mensen dé slechte eigenschap die bij veel mensen ervoor zorgt dat een relatie ten einde komt. Het simpelweg liken van een foto van iemand anders kan er soms al voor zorgen dat iemand ontploft van jaloezie. Terecht of onterecht, dit zijn wel dingen waardoor een relatie stuk kan gaan. Als koppel is het dus belangrijk om in deze digitale wereld door bepaalde dingen heen te kunnen kijken.

Digitale media is niet alleen maar slecht voor liefdesrelaties. Tegenwoordig hoor je enorm veel succesverhalen van mensen die elkaar online hebben ontmoet. Dating apps als Tinder zijn voor velen enkel tijdverdrijf, maar zijn ook vaak de aanstichter van een serieuze relatie. Je hoeft echter niet per se gebruik te maken van een dating app. Ook op Facebook en Twitter is het mogelijk om de ware te vinden. Een grappig voorbeeld hiervan is zangeres Zara Larsson. Zij vroeg aan haar Twitter-volgers wie model Brian Whittaker was en wat volgde was een stapelverliefd koppel die elkaar met de hulp van Twitter hebben leren kennen.

pim-jongsma-relaties-van-analoog-naar-digitaal-en-andersom-zara-larsson.png

Digitale media blijkt dus te kunnen zorgen voor het ontstaan van een relatie, het onderhouden van een relatie, en het eindigen van een relatie. Sommige relaties beginnen online en komen vervolgens tot leven in de ‘echte’ wereld, en sommige relaties ontstaan in ‘real life’ en leven vervolgens online verder. Voor het menselijk contact heeft het zowel een positieve als een negatieve kant. Het is aan jou welke van de twee je kiest.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s