Hoe kan CameraTools.nl met behulp van persuasive design de webshop optimaliseren?

Tegenwoordig bezoeken we wel tientallen websites per dag. Zo bezoeken we websites om nieuwe producten te vergelijken, om informatie aan te vragen en producten te bestellen.
Het uitvoeren van deze taken doen we meestal onbewust. Dit is omdat wij onszelf constant door allerlei elementen op een website laten beïnvloeden.
In de praktijk is dit ontzettend interessant voor marketeers. Zij kunnen aan de hand van deze elementen oftewel overtuigingstechnieken niet alleen het uiteindelijke doel van gebruikers beïnvloeden, maar ook het gehele beslissingsproces dat zich daarvoor afspeelt.

Terwijl het vandaag de dag steeds gangbaarder wordt om van verschillende overtuigingstechnieken gebruik te maken, kom je nog steeds webwinkels en sites tegen die dit niet volop inzetten.
Doordat bezoekers op deze websites, waar matig of geen gebruik wordt gemaakt van deze overtuigingstechnieken, niet optimaal beïnvloed worden kunnen zij hun gewenste doel niet bereiken. Dit leidt meestal tot frustraties bij de bezoeker, wat ervoor zorgt dat het doel bij de concurrent bereikt wordt.
Om het gedrag van bezoekers op een effectieve manier te sturen en te beïnvloeden zijn verschillende overtuigingsprincipes opgesteld door Robert Cialdini. Deze principes zijn opgebouwd uit persuasive design en zorgen ervoor dat jouw website bezoekers zoveel mogelijk converteren, in andere woorden hun doel bereiken.

Customer journey
Tijdens mijn zoektocht naar een nieuwe digitale camera kwam ik terecht op de website van CameraTools.nl. Omdat ik nog nooit eerder een digitale camera heb gekocht en er daarom ook weinig verstand van heb wist ik niet welke websites ik moest bezoeken. Ik heb daarom willekeurig camera webshops bezocht, één daarvan was CameraTools.nl.
Na enige tijd gespendeerd te hebben op de website van CameraTools kwam ik erachter dat CameraTools naast hun hoofddoel, het verkopen van camera’s en andere camera gerelateerde producten ook andere conversiedoelen heeft.
Deze conversiedoelen bestaan uit het bezoeken van de fysieke showroom en het geven van professioneel advies.

Op de site presenteert CameraTools hun brede assortiment door voornamelijk een bepaalde mate van autoriteit uit te stralen. Dit elementen valt echter weg doordat het niet op een effectieve manier wordt ingezet als het gaat om de vormgeving en de positionering. Hiernaast zorgen het kleurgebruik en de onderdelen van de site ervoor dat de autoriteit weg wordt gedrukt.
Naast deze overtuigingstechniek wordt er weinig tot geen gebruik gemaakt van persuasive design. Hierdoor loopt de webwinkel van CameraTools veel conversies mis. Ik denk daarom dat CameraTools nog meer, maar vooral nog beter de verschillende overtuigingsprincipes van Cialdini in kan zetten om uiteindelijk meer uit de website te halen.
Ik ben van mening dat door het toepassen van de volgende drie principes: sociale bewijskracht, autoriteit en schaarste de conversies van CameraTools verhoogt kunnen worden.

Mijn advies: 

Sociale bewijskracht
Stel je hebt twee verschillende producten, waarvan één maar liefst 50 keer is beoordeeld met 5 sterren en de ander slechts 5 beoordelingen heeft met 3 sterren. Het is een logische keuze om eerder voor het eerste product te gaan. Als namelijk meer mensen iets beter vinden en kopen, dan zal het wel de moeite waard zijn.
Dit komt doordat wij onzeker zijn vooral als het gaat om online aankopen waarbij het product of de dienst niet direct tastbaar is, wat zorgt voor nog meer onzekerheid.
De producten van CameraTools worden ondersteund met reviews. Ondanks dat CameraTools de klanten de mogelijkheid geeft om reviews achter te laten blijven sommige productpagina’s review-loos. Hiernaast is het niet alleen belangrijk om sociale bevestiging toe te passen op de productpagina’s, maar ook tijdens de zoektocht in het assortiment. Mensen zoeken namelijk bevestiging van anderen voordat zij een beslissing nemen. Hoe eerder deze bevestiging wordt gevonden hoe sneller zij over zullen gaan tot een aankoop.

Het is daarom belangrijk dat CameraTools ook in het assortiment een bepaalde mate van sociale bewijskracht toepast. Dit kunnen zij doen door simpelweg onder elk product een waardering met sterren neer te zetten. Deze waardering kan gegeven worden met slechts één klik waardoor ook de reviewloze productenpagina’s toch worden voorzien van een beoordeling.
Hiernaast kan CameraTools zowel in het assortiment als op de productpagina’s bij bepaalde producten aangeven dat deze het meest verkocht zijn. Dit kan aangegeven worden op de afbeelding van het product of op de productpagina waar een aantal staat van hoe vaak het product al verkocht is.
Wanneer je laat zien dat anderen tevreden zijn over het product, motiveer je de potentiële klanten om het product ook aan te schaffen.

Voor: 
sociale bewijskracht 1.1

Na:
sociale bewijskracht 1.2

Autoriteit
Het is voor mensen belangrijk om bij een bedrijf aankopen te doen dat kennis van zaken heeft. Deze autoriteit wordt vaak aangegeven door middel van keurmerken om zo vertrouwen te wekken bij potentiële klanten. Ook op deze manier laat CameraTools hun autoriteit op dit moment zien.
Het toepassen van keurmerken is tegenwoordig niet meer bijzonder en er wordt hier daarom makkelijk overheen gekeken.

In het begin heb ik vermeld dat CameraTools naast het verkopen van producten ook twee andere conversiedoelen heeft namelijk het geven van professioneel advies en het bezoeken van de showroom. Beiden doelen kunnen ingezet worden om de autoriteit van de webshop te verhogen.
Wanneer je nu op de website van CameraTools terecht komt is het niet duidelijk dat zij een fysieke winkel hebben. Dit zou direct zichtbaar moeten zijn voor bezoekers en daarom bovenaan staan op de homepagina. Het hebben van een fysieke winkel straalt nog meer vertrouwen uit en bewijst dat de winkel écht is.
CameraTools beweert ergens onderaan op de website dat ze dé foto- en videospecialist zijn en je professioneel advies kunnen geven. Waar je deze professionaliteit kan valideren en het advies kan krijgen is echter niet direct bekend. CameraTools kan hun professionaliteit en advies daarom laten zien en geven door op de homepagina een blog toe te voegen. Op deze blog kunnen bijvoorbeeld de fotografen en anderen experts van CameraTools verschillende stukken plaatsen die gaan over de producten die zij op de webshop verkopen.
CameraTools zorgt er op deze manier niet alleen voor dat hun potentiële klanten worden overtuigd door de fysieke winkel en door de informatiebron van de blog, maar zij zorgen er ook voor dat de conversiedoelen makkelijker voor de bezoekers en klanten bereikt kunnen worden.

Voor:
autoriteit 3.1

Na:
autoriteit 3.2

Schaarste
Tijdelijke acties en speciale aanbiedingen op producten en diensten werken goed. Dit komt doordat mensen hebzuchtig zijn naar exclusiviteit. De waarde van een product kan verhoogd worden met schaarste wanneer het voor een gelimiteerde tijd beschikbaar is of wanneer er slechts een bepaald aantal van over zijn.

CameraTools implementeert momenteel al elementen van schaarste op de site door op bepaalde producten een op=op tekst toe te voegen. Deze tekst staat in het rood wat ervoor zorgt dat het voor klanten nog meer opvalt. De website kan echter het schaarste element nog beter naar voren halen bij deze ‘op=op’ producten door hier de exacte voorraad te tonen.
Door de voorraad te tonen in combinatie met een actie tekst zoals op=op, worden potentiële klanten getriggerd en gemotiveerd om het product snel te kopen voordat het uitverkocht is.
Hetzelfde kan bereikt worden met een actieprijs die naast de originele prijs wordt getoond om zo de tijdelijke deal of actie direct zichtbaar te maken voor klanten.

Voor:
schaarste 4.1

Na:
schaarste 4.2

Na:
schaarste 4.3

Usability
Het laatste advies gaat over de usability van de site. Gelijk bij de binnenkomst op de homepagina van CameraTools wordt je overspoeld met allerlei vlakken met informatie. Door het verschillende kleurgebruik in deze vlakken komt de informatie chaotisch over en weet je niet gelijk wat alles betekent.
De huisstijlkleuren van CameraTools bestaan uit groen, blauw en wit. Deze combinatie van kleuren komen vertrouwd en rustig over en moeten daarom meer op de homepagina toegepast worden.

Conclusie
Wanneer CameraTools deze overtuigingsprincipes: sociale bewijskracht, autoriteit en schaarste op de site beter weet toe te passen zal het niet alleen leiden tot meer aankopen, maar uiteindelijk ook tot betere resultaten voor de conversiedoelen.

 

Bronnen
CameraTools.nl
https://www.cameratools.nl

Boex, L. (2012, 3 augustus). Overtuigend beïnvloeden door persuasive design.
Opgehaald van
https://www.marketingfacts.nl/berichten/overtuigd-beinvloed-door-persuasive-design

Groen, J. (2011, 21 juni). Persuasion design: online resultaat door verleidingstechnieken. Opgehaald van
https://www.emerce.nl/achtergrond/persuasion-design-online-resultaat-door-verleidingstactieken

Lingen, J. (2017, 7 september).De 6 overtuigingsprincipes voor meer conversie.
Opgehaald van
https://leadgate.nl/blog/de-6-overtuigingsprincipes-voor-meer-conversies/

Loorbach, T. (2012, 10 september).Cialdini’s 6 overtuigingsprincipes in de praktijk. Opgehaald van
https://imu.nl/sales/cialdinis-6-beinvloedingswapens/

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s