Invito.com en persuasive design

Ben jij een online shopper? Dan kan je onder andere terecht bij Invito.com. Het merk heeft ook enkele fysieke winkels, onder meer in Breda en Arnhem. In de fysieke winkels verkopen ze mannen- en vrouwenschoenen en online zijn er ook nog sieraden, accessoires en dameskleding verkrijgbaar. Invito wilt graag uitgroeien tot het meest geliefde lifestyle merk. Het wilt een merk zijn waar mensen graag mee weg lopen, waar de slogan ‘Walk away with Invito’ bij hoort.

In de zee van online webshops die kleding en schoenen verkopen, probeert Invito zich staande te houden. In dit digitale tijdperk heb je een overtuigende website nodig om klanten aan jouw merk te binden. Een overtuigende website kan je creëren door middel van persuasive design.

“Bij persuasive design gaat het om het ontwerpen en toepassen van designprincipes die het beslis- en koopgedrag van potentiële klanten beïnvloeden. Deze beïnvloeding vergroot het gebruiksgemak en overtuigt de bezoeker ervan de gewenste actie uit te voeren.” – Marla de Haan

Wat is persuasive design?
Persuasive design kenmerkt zich dus door het beïnvloeden van het beslissingsproces van de consument, op basis van beïnvloedingsprincipes. De consument kan zowel bewust als onbewust worden beïnvloed om een gewenste actie, ook wel conversie, uit te voeren op een website. Tijdens het online shoppen word een consument ook meermaals beïnvloed. Er zijn vele verschillende beïnvloedingsprincipes, maar de principes geschreven door Robert Cialdini zijn het bekendst. In zijn theorie worden zes verschillende beïnvloedingsprincipes uitgelegd, de principes van: wederkerigheid, commitment & consistentie, sociale bevestiging, sympathie, autoriteit en schaarsheid. Door een of meerdere principes op een website toe te passen, verhoog je de conversiekans. Op de site van Invito is verkoop het conversiedoel. Hieronder zal ik elk principe kort uitleggen en bespreken hoe Invito deze nu al toepast of hoe zij deze op hun site kunnen toepassen.

Wederkerigheid
Wederkerigheid komt neer op het principe van geven en nemen: wanneer jij een persoon iets geeft, zal de persoon proberen er iets voor terug te geven. Voor marketeers houdt dit in dat je eerst iets moet geven om er iets voor terug te mogen verwachten. Je kan van alles geven: een sample, informatie of kortingscodes.

Invito geeft op dit moment niks weg, voor zover ik dit op het eerste gezicht kan zien. Grote webwinkels geven klanten kortingscodes voor een volgende bestelling nadat zij eerst iets besteld hebben. De code wordt persoonlijk toegestuurd en de korting geld niet voor iedereen, op deze manier voelt de klant zich speciaal. Invito zou op het wederkerigheid principe kunnen inspelen door persoonlijke kortingscodes naar al bestaande klanten toe te sturen (zoals onderstaand voorbeeld). Of ze kunnen eenmalig voor een bepaalde periode een kortingscode op hun site zetten die iedereen kan gebruiken. Deze moet dan door middel van marketing gecommuniceerd worden met iedereen.

Screenshotwederkerigheid.jpg

 

Commitment & consistentie
Dit principe speelt in op het verlangen van de mens om consistent te zijn. De mens bepaalt zijn gedrag op wat hij eerder heeft gezegd of gedaan. Als eenmaal de eerste stap is gezet, is het gemakkelijker om de volgende stap ook te zetten. Stel bijvoorbeeld een aantal simpele vragen waar de consument ‘ja’ op kan antwoorden. Als de consument dan eenmaal ja heeft gezegd zit hij in een proces waar hij steeds moeilijker uit kan.

Een webshop kan op dit principe inspelen door bijvoorbeeld het bestelproces in verschillende stappen op te delen. Stel er verschijnt in één keer een groot formulier waar je alles moet invullen, dan kan dat afschrikken. Vandaar dat het slim is om het bestelformulier op te knippen. Je vult bijvoorbeeld eerst je naam en e-mailadres in en bij een volgende stap de aanvullende gegevens. Zodra mensen een paar stappen hebben doorlopen, wordt het ook steeds minder waarschijnlijk dat ze afhaken. Invito doet dit op dit moment al erg goed. We zien eerst ons winkelwagentje, dan wordt om onze e-mail gevraagd, hierna onze aanvullende gegevens, dan informatie over de bezorging en vervolgens pas de betaalgegevens. Invito scoort dus punten op dit principe.

Sociale bevestiging
Voordat de consument een keuze maakt, kijkt deze ook naar de mening van andere consumenten. Hij/zij vindt het belangrijk om bevestiging te vinden van de medemens voordat hij een aankoop doet. Mensen baseren hun beslissingen op het gedrag van anderen.

Er zijn vele manieren om dit principe door te voeren op je website. Je kan bijvoorbeeld gebruikersreviews mogelijk maken, of je kan aangeven wat andere websitebezoekers hebben gekocht. Invito doet nog niks aan het sociale bevestiging principe. Als je op een productpagina komt, krijg je alleen een hele korte omschrijving te zien van het product, de prijs en de maten. Invito zou op elke productpagina een review mogelijkheid kunnen koppelen. Daarnaast zou het ook een goed idee zijn om onderaan de productpagina andere producten voor te stellen die populair zijn onder andere klanten. Op onderstaande afbeeldingen kan je zien hoe de twee voorstellen er uit zouden kunnen zien op de website.

screenshotsocialproof2

screenshotsocialproof 

Autoriteit
Het is voor websites belangrijk om vertrouwen uit te stralen. Cialdini geeft aan dat je dit voor elkaar kan krijgen door gebruik te maken van experts en erkende keurmerken. Hierdoor zijn bezoekers dan eerder geneigd om een aankoop te doen.

Invito straalt, naar mijn mening, al veel vertrouwen uit. Het merk geeft ook op veel plaatsen op de website aan dat zij het Trusted Shops Keurmerk hebben. Het wordt bovenaan in de header bijvoorbeeld constant vermeld. Ook staat er rechts onderin een klein pop-up schermpje waarin wordt weergegeven welk cijfer de site krijgt op een schaal van 1-5. Het krijg nu een 4,29. Op het gebied van autoriteit scoort Invito.com dus goed. Als het merk nog meer autoriteit zou willen uitstralen, zou het kunnen denken aan samenwerkingen met influencers aangaan. Influencers hebben een bepaalde status waar veel mensen tegenop kijken, zij kunnen invloed uitoefenen op hun publiek. Als een bekende mode influencer op haar tijdlijn een outfit van Invito post, zal Invito direct meer autoriteit uitstralen.

Screenshotautoriteit.jpg

Sympathie
Volgens Cialdini sta je positief tegenover de personen die: op je lijken, aantrekkelijk zijn en degenen die jouw complimenten geven. Je kan je beter met deze mensen identificeren en dit heeft als gevolg dat je ook eerder ja zegt tegen hen.

Een veelgebruikte manier door webshops is de klant de mogelijkheid te geven om het product te delen, op bijvoorbeeld social media. Invito geeft de klant deze mogelijkheid, rechts onderaan staan ‘deel dit artikel’. Maar er zijn meer manieren om sympathie te creëren. Op dit moment is er van elk product maar één foto, dat is erg gering en laat zo weinig van het product zien. Ik zou Invito aanbevelen om onderzoek te doen naar hun klanten en met deze informatie een persona creëren. Ze kunnen de persona dan gebruiken om een model voor hun webshop uit te zoeken, zodat van alle producten ook foto’s zijn waarbij iemand het product aan heeft. Zo ziet de klant (hoogstwaarschijnlijk) een evenbeeld van zichzelf, waardoor hij/zij zowel het merk als het product een betere waardering zal geven.

Schaarsheid
Als een product of dienst beperkt wordt aangeboden, zijn mensen meer geneigd om over te gaan tot actie dan wanneer er meer dan genoeg van is. Dit komt omdat mensen verlangen naar dingen die zeldzaam, onbereikbaar of verboden zijn.

Dit principe kan je in je webshop laten terugkomen door op een productpagina de voorraad van het product aan te geven. Wel alleen wanneer de voorraad klein is, hoe kleiner de voorraad; hoe harder het gaat. Ook is het dan handig om een optie toe te voegen, dat wanneer het artikel op is, de optie ‘houd me op de hoogte’ verschijnt. Zodat de klant een e-mail krijgt zodra het artikel weer beschikbaar is, deze e-mails converteren waarschijnlijk ook erg goed!

Op onderstaande afbeelding zie je hoe de principes Sympathie en Schaarsheid er samen uit zouden kunnen zien op de website van Invito.

screenshotschaarste&sympathie

Dit waren alle 6 de principes en hoe je deze kan toepassen op je website. Ik hoop dat je de tips kan gebruiken voor je eigen website en dat je nu meer te weten bent gekomen over persuasive design. Wil je graag meer artikelen van mij lezen? Ik heb ook een artikel geschreven over waarom sociale media zo verslavend zijn en een whitepaper gemaakt over de psychologie van geld.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s