Videomarketing: de toekomst van content marketing

Van interactieve video’s tot augmented reality: het videolandschap verandert in een drastisch tempo, en gebruikers engagen meer dan ooit met videocontent. Video als marketingmiddel is vandaag de dag dan ook niet meer weg te denken uit het marketinglandschap. Is videomarketing nog geen onderdeel van jouw marketingstrategie? Dan wordt het hoog tijd om hier verandering in aan te brengen. In dit artikel vertel ik je over de voordelen die videomarketing te bieden heeft, en maak ik je wegwijs aan de hand van enkele belangrijke punten zodat ook jij kunt profiteren van de beste mogelijkheden die 2019 op marketinggebied te bieden heeft.

De basis

Videomarketing is eigenlijk precies wat de naam al doet vermoeden. Het is een vorm van marketing waarbij je een marketingboodschap overbrengt door structureel en over een langere periode video’s te plaatsen die speciaal zijn afgestemd op de doelgroep. In tegenstelling tot reguliere reclamevideo’s worden deze video’s alleen aan de doelgroep getoond, waardoor massacommunicatie verandert in gerichte communicatie. Net als bij reguliere content marketing spelen sociale mediakanalen hierbij een belangrijke rol in het bereiken van de doelgroep. YouTube is vooralsnog het meest succesvolle platform voor videomarketing, maar ook Facebook en Instagram zijn hier zeer geschikt voor. Is het noodzakelijk om een van deze platforms te gebruiken? Absoluut niet, alleen al het toevoegen van een video op de landingspagina van je bedrijfswebsite kan zorgen voor 80% meer conversie. Bedrijven die gebruikmaken van videocontent op hun website kunnen daarnaast ook rekenen op 41% meer bezoekers via zoekmachines.

“Tot voor kort was bloggen nog de beste manier om traffic te genereren, maar inmiddels beantwoordt videomarketing de behoefte van de consument het beste.” – Bas Janssen, Marketingfacts.

Vorm en doel

Videomarketing wordt met name ingezet om zichtbaarheid voor het bedrijf te creëren en de doelgroep op een dynamische manier aan het bedrijf te binden of tot actie aan te zetten. Om succesvol gebruik te maken van videomarketing is het belangrijk dat je vooraf nadenkt over een aantal belangrijke keuzes. Eén van die keuzes is de lengte van de video: “je video moet snackable blijven, vooral op social media. Maar zorg wel dat je alle informatie doorgeeft. Verder ligt de lengte van een video natuurlijk aan de inhoud en context, denk hierbij ook aan je doelgroep.” aldus Dorthe Bussink van Frankwatching.

Voordat je de videocontent publiceert is het aan te raden om de content goed te testen. Door de content te testen is het mogelijk om inzicht te krijgen in welke sociale mediakanalen het beste presteren, welke thumbnail de doelgroep het meeste aanspreekt, welke kleuren en letters het beste passen en welk doel de video kan dienen voor het merk. Door je video speciaal op de doelgroep af te stemmen is alle zichtbare informatie relevant voor de kijker en wordt er een sterkere en persoonlijkere band gecreëerd tussen de kijker en het merk. Om de kijker niet vroegtijdig kwijt te raken is het aan te raden om ondertiteling aan je video toe te voegen. Ondertiteling in dezelfde taal, is dat niet vreemd? Het klinkt misschien vreemd, maar werkt uiterst efficiënt. 85% van de onlinevideo’s op Facebook wordt namelijk bekeken zonder audio. Door ondertiteling aan de video toe te voegen, zorg je ervoor dat mensen in de trein of bus de video ook kunnen bekijken zonder audio of koptelefoon.

Short-form vs Long-form

Er wordt vaak gezegd: hoe korter de video, hoe beter. Maar die trend is langzaam aan het veranderen. Video’s tot twee minuten zijn qua lengte heel geschikt voor videomarketing; pas zodra de twee minuten gepasseerd zijn beginnen de kijkers af te haken. Een belangrijke trend die hier haaks tegenover staat, is het zogenoemde long-form videomarketing. Long-form marketingvideo’s hebben vaak een speeltijd van ongeveer een kwartier. Ze beschikken over een goede cast, een sterke verhaallijn en zijn van erg hoge kwaliteit. Binnenkort plaats ik op dit platform een video waarin ik deze trend verder toelicht en behandel.

Verschillende mogelijkheden

Wat voor videocontent je precies gaat maken is natuurlijk geheel aan jou. Voor vrijwel iedere doelstelling is er een ander type marketingvideo beschikbaar. Voor B2B marketing zijn ‘customer testimonials’ vaak interessant. Bij deze vorm van videomarketing vertellen klanten of leveranciers in positieve zin over jouw bedrijf, waarmee je vertrouwen wekt bij je doelgroep. Andere vormen die veel voorkomen zijn uitlegvideo’s (tutorials) en productvideo’s.

Cijfers en feiten

Ben je na het lezen van deze informatie nog niet helemaal overtuigd van de kracht van videomarketing? Wellicht dat ik met onderstaande cijfers en statistieken je laatste twijfel dan voorgoed kan wegnemen:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s