Case study: online kansen voor webwinkel Busmus

on

Het toepassend van persuasive design, ofwel overtuigingstechnieken, online is niet meer weg te denken. Voor succesvolle websites zoals Booking en sociale media zoals Facebook is het essentieel. Wellicht is dit zelfs de reden van hun grote succes. Met behulp van persuasive design kan men namelijk de consument beïnvloeden, met als doel converteren. In het geval van Booking gebeurt dat zodra een bezoeker een hotel boekt. Booking maakt gebruik van talloze overtuigingstechnieken om de klant te beïnvloeden. Bijvoorbeeld met behulp van het Cialdini-principe ‘schaarste’. Door aan te geven hoeveel kamers er beschikbaar zijn voelt de bezoeker een tijdsdruk. Ze zullen hierdoor uiteindelijk sneller een kamer boeken.

Het doel van deze case study is het belang en daarmee de invloed van persuasive design te laten zien. In deze case study zal de webshop Busmus centraal staan. De huidige webwinkel wordt geanalyseerd en er zullen verbeterpunten op het gebied van overtuigingstechnieken naar voren komen. Er wordt vervolgens per techniek een voorbeeld gegeven hoe Busmus deze techniek kan toepassen.

Allereerst, wat is Busmus? Busmus is een webshop waarop men cadeaus kan bestellen die direct bij de eindgebruiker worden afgeleverd. Alle cadeaus passen door de brievenbus en zijn mooi verpakt met een persoonlijke boodschap. Busmus is opgericht in 2011, een tijd waarin de huidige productsamenstelling en service wellicht nog uniek was. Maar de grootste webwinkel van Nederland, Bol.com, biedt op dit moment dezelfde service betreft cadeauverpakkingen aan. Daarbij hebben ze een groter aanbod aan producten, goedkopere prijzen en een website waarin overtuigingstechnieken wel zijn toepast. De huidige positie van Busmus is natuurlijk niet optimaal. Maar het bestaansrecht van Busmus is nog niet in gevaar gekomen vanwege haar loyale klantenkring. Om deze klanten te behouden en nieuwe klanten aan te trekken in de toekomst is het verstandig om de overtuigingstechnieken van Ciadini toe te passen.

Schaarste
Op dit moment wordt er niet gebruik gemaakt van de overtuigingstechniek schaarste. Hoewel dit is zeer gemakkelijk toe te passen voor webwinkels. Busmus kan namelijk hun voorraadbeheer koppelen aan de productpagina’s. Indien de voorraad bijvoorbeeld minder dan 5 stuks is zal er een extra regel worden toegevoegd. Hierin wordt medegedeeld hoeveel producten nog beschikbaar zijn. Deze data is momenteel al beschikbaar aangezien dit getal overeenkomt met het aantal in het voorraadbeheersysteem. Deze techniek zal inspelen op de angst van verlies van de bezoekers. Op dit moment kunnen zij het product nog bestellen, maar het aantal beschikbare producten is nog klein. Het feit dat er nog maar twee producten beschikbaar zijn geeft daardoor een vorm van zeldzaamheid aan. Hierdoor zal de waarde stijgen in de ogen van de bezoeker en zullen zij sneller converteren.

schaarste

Naast het benoemen van het beschikbare aantal kan schaarste ook op een andere manier worden toegepast. Namelijk door een product of aanbieding tijdelijk beschikbaar te maken. Bijvoorbeeld de week voor Moederdag een actie te houden waarbij de klant 20% korting krijgt. De klant zal hierdoor sneller geneigd zijn om het product nu te bestellen in plaats van de aankoop uit te stellen of af te kappen.

schaarste2

Autoriteit

Het overtuigingsprincipe autoriteit speelt in op een gevoel van vertrouwen. Indien een bezoeker voor het eerste op de landingspagina komt is een gevoel van veiligheid belangrijk. De bezoeker wil een veilig gevoel en een garantie dat de webwinkel de bestelling levert. Een autoriteit kan hierbij helpen. Een van de meest voorkomende manieren om autoriteit toe te passen is met behulp van een keurmerk. Een onafhankelijk keurmerk beoordeeld een webwinkel waardoor de garantie wordt gegeven dat het een legitieme winkel is. Dit principe werkt omdat het inmiddels is verankerd in onze samenleving. Zodra iemand zich positioneert als figuur met autoriteit wordt dit als waarheid overgenomen. In het geval van Busmus kan dit een keurmerk zoals Thuiswinkel.org zijn.

autoriteit

Wederkerigheid

Het wederkerigheidsprincipe werkt als volgt. Mensen die in het krijt staan zullen altijd iets terug willen doen. Dus als Busmus iets aan de bezoeker geeft zoals een simpel cadeautje, dan is de bezoeker geneigd om iets voor de Busmus te doen. Dit principe is ingeworteld in onze normen en waarden. Men voelt een sociale verplichting om een tegenprestatie te doen. Busmus kan dus een cadeautje aanbieden. Bijvoorbeeld bij ontvangst op de webwinkel direct een kortingscode. De bezoeker heeft hier niets voor hoeven doen en heeft hier niet voor gevraagd. Maar toch zal er een gevoel van wederkerigheid ontstaan.

wederkeug

Sympathie

Het beginsel van dit principe is dat men positief staat tegenover mensen, producten, winkels, merken etc. die op hen lijken. Dus als een merk een ideologische opvatting heeft waar je als bezoeker achterstaat, ervaart men dit als een positieve merkbeleving. Busmus kan dit daarnaast op een andere manier toepassen. Aangezien de huidige klantenkring positief is over Busmus, zullen zij dit wellicht ook willen delen in hun eigen kringen. Bijvoorbeeld doormiddel van het delen van hun bestelling of het delen van hun mening.

Commitment & consistentie

De truc bij dit principe is om betrokkenheid van de bezoeker te kweken. De stap om uit het niets een bestelling te plaatsen is namelijk relatief groot. Een webwinkel kan daarom de bezoeker stap voor stap meer betrokken laten worden. Bijvoorbeeld door een korte video te kijken of een poll uit te voeren waardoor er interactie ontstaat. De bezoeker voelt zich steeds meer betrokken bij de winkel, men heeft hier immers steeds meer tijd en acties verricht. De stap vanuit deze positie naar een bestelling is een stuk kleiner, en dus gemakkelijker. Vanuit de webwinkel moet de bezoeker een taak verrichten, namelijk converteren. Maar door de taak te verdelen in kort, makkelijk acties zal de bezoeker sneller converteren. Stel er zijn vijf stappen te verrichten en de bezoeker is al op stap 3. Dan zal de bezoeker ook minder snel stoppen. De bezoeker heeft namelijk de keuze gemaakt om tijd en moeite te investeren. Busmus kan dit bijvoorbeeld doen aan de hand van een poll. Een makkelijke en interactieve manier om betrokkenheid te kweken. Daarnaast kunnen de resultaten van deze poll gebruikt wordt voor een marktonderzoek.

cc

Sociale bewijskracht

In het geval van social bewijskracht is de bezoeker op zoek naar een wat de mensen om ons heen doen en vinden. Indien een groep een bepaalde houding of gedrag vertoond, is een natuurlijk gevolg dat de rest volgt. Busmus geeft aan dat ze een loyale klantenkring heeft. De huidige klanten zijn dus op dit moment zeer tevreden over de product en diensten van Busmus en komen geregeld terug. Indien zij hun mening achterlaten op de website, als tegenprestatie voor een korting bijvoorbeeld. Kan Busmus dit gebruiken om dit principe uit te buiten.

sociale qbwiufdskraht

Concluderend zijn er nog genoeg verbeteringen mogelijk voor Busmus. Persuasive design en de bijbehorende principes zijn namelijk essentieel geworden in de hedendaagse e-commerce. Ik raad hierbij Busmus dan ook aan om de principes van Cialdini toe te passen en meer gebruik te maken van persuasive design.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s