Waarom is dit Karin’s Choice?

2019 een tijdperk we zowel on- als offline leven en waar je als fysieke winkel bijna geen bestaansrecht hebt als je geen online webshop hebt. We worden steeds luier en willen het liefst ons zo min mogelijk in spannen om onze doelen online te behalen. Want we weten tenslotte hoe makkelijk dat gaat. Waarom zou je nog de moeite doen om naar een boekenwinkel te gaan, daar opzoek te gaan naar het juiste boek en vervolgens met dat zware boek de hele stad moeten doorslenteren terwijl je hem ook gewoon op Bol.com kunt bestellen? En waarom zou je nog naar een reisbureau gaan om daar je vakantie te boeken met het risico dat je waarschijnlijk niet eens de laagste prijs betaald?

Toen in 2005 de eerste reisbureaus zichzelf online gingen presenteren was dit voornamelijk een verlengstuk van de fysieke winkel. Reisbureaus hadden nooit verwacht dat 19 jaar later e-travel de overhand zou nemen en zij zich daar eigenlijk al 19 jaar eerder op hadden moeten focussen.

Toch zie je dat nog veel kleine online reisbureaus het er moeilijk mee hebben, ze hebben een goeie site, het werkt, maar zijn ze daadwerkelijk de grootste speler in de branche? En passen ze wel die technieken toe die ervoor kunnen zorgen dat Mevrouw van der Aar toch bij jou boekt en niet bij dat reisbureau met die mislukte smiley?

Bij persuasive design staat het ontwerpen en toepassen van designprincipes die het beslis- en koopgedrag van de bezoeker beïnvloeden centraal. Het is de bedoeling om potentiële kopers te overtuigen tot een aankoop of andere gewenste actie. Een website die hier nog veel van kan leren is de website; Karin’s Choice. Een online reisbureau die zich focust op kleinschalige vakanties. Ik richt mij hierbij voornamelijk op het conversiedoel boekingen, het is ten slotte een boeking site dus het lijkt mij logisch dat ook zij zoveel mogelijk boekingen willen genereren.

Als je op de website komt ziet het er keurig uit, het is overzichtelijk en heeft een responsive webdesign. Door de keurige uitstraling heeft het bijna iets weg van een blog, maar door de opvallende zoekbalk midden in het scherm is het duidelijk dat dit een site is waar je vakanties kan boeken. Ik zie weinig persuasive design, er is bijvoorbeeld niet een USP waar zij zich op focussen en om de acties te bekijken moet je eerst nog naar beneden scrollen. Iets waarbij je zou denken dat een boeking website toch graag zijn focus op legt.  Zonde, want dit soort boekingen zouden eigenlijk op een hele simpele manier kunnen worden gestimuleerd.

Door mijzelf een beetje te oriënteren op de website heb ik een boeking gemaakt, iets wat mij meteen opviel was dat na het maken van de boeking de boeking meteen definitief is. Je eindigt het boekingsproces dus niet met een betaling via met ideal of creditcard. Dit is iets wat de consument niet gewend is, de consument wilt graag het gehele proces doorlopen om te kijken of er nog kosten achteraf bij komen. Bij Karin’s Choice maak je dus een officiële boeking na het invullen van je NAW-gegevens. Na het boeken via de website heb ik een e-mail gestuurd met dat het een vergissing was, dit werd mij niet in dank afgenomen.

Zie screenshot:

whatsapp image 2019-01-18 at 12.23.33

Geen handig systeem als je het mij vraagt, ik zal niet de eerste zijn die alle stappen heeft doorlopen en per ongeluk een boeking maakt. Dit is niet goed voor de wederkerigheid als je kijkt naar de beinvloedingsprincipes va Cialdini.

Ik heb een paar punten opgesteld waar Karin’s Choice nog in kan verbeteren. Deze zijn opgesteld aan de hand van de beinvloedingsprincipes van Cialdini, die allemaal draaien om persuasive design. De punten waar het om gaat zijn de volgende:

  1. Wederkerigheid
  2. Autoriteit
  3. Commitment en consistentie.
  4. Schaarste
  5. Sympathie
  6. Consensus/Sociale bewijskracht.

Ik zal vandaag niet op al deze punten in gaan, maar wel op de drie belangrijkste: Wederkerigheid, Autoriteit en Sympathie.

Bij wederkerigheid gaat het erom dat mensen zich geroepen voelen om iets terug te geven wanneer jij als bedrijf óók iets voor de klant doet. Bij online reisbureaus zou dit bijvoorbeeld zijn; kortingen geven op last minute deals. Dus jij boekt nog net de laatste reis die zij beschikbaar hebben en in ruil hiervoor krijg jij korting. Als je wederkerigheid bij Karin’s Choice toepast op die manier vind je vrij weinig op de site. De vroeg boekkortingen en last minute deals zitten verstopt onder het kopje aanbiedingen. Dit zijn juist de dingen waar een site als Karin’s Choice veel conversie uit kan halen. Een optie zou zijn om de aanbiedingen te hightlighten door ze bijvoorbeeld in rood vak te zetten met witte letters.

Zie voorbeeld Tui:

untitled-1-1

Zie Karin’s Choice:
Untitled-1-2.jpgBij autoriteit gaat het erom dat een website vertrouwen uitstraalt, want wij webgebruikers vinden het fijn om te weten dat we op een veilige website terecht zijn gekomen. Daarom is het voor een bedrijf, en vooral een webshop, héél erg belangrijk dat je autoriteit en professionaliteit uitstraalt. Dit kan je als website eigenlijk heel gemakkelijk doen door middel van keurmerken. Natuurlijk kan je die niet zomaar plaatsen, maar je kunt wel zorgen dat je ze krijgt. Karin’s Choice scoort daarom laag op autoriteit. Het is nog een onbekende naam in de reisbranche, maar op site zorgen ze er ook niet voor dat ze misschien wel zekere naamsbekendheid hebben. Ondanks dat de website er keurig uitziet geeft het net niet dat gevoel van veiligheid. Het zijn kleine dingen die site kan toepassen om dit gevoel van vertrouwen op te wekken, zoals het laten zien van de garanties die je biedt, je keurmerk of hoeveel bezoekers de website jaarlijks trekt.

Zie voorbeeld D-reizen en Tui:

untitled-1-3

untitled-1-05Sympathie spreekt voor zich mensen zeggen eerder “ja” tegen iemand die ze aardig vinden of waarmee ze zich kunnen identificeren. Daarom zijn reviews zo belangrijk. Reviews hebben meer kracht dan je zou denken. 78% van de internetgebruikers vertrouwt de reviews van anderen (Lancée, 2016). Voor je website zou het dus een groot voordeel opleveren als bezoekers een positieve review achterlaten. Veel websites gebruiken dit al, denk aan Booking.com. Ook hier maakt Karin’s Choice geen gebruik van, wat zonde is want dit is een grote pré voor een boeking site. Karin’s Choice zou ervoor kunnen zorgen dat mensen na de vakantie op de site een review kunnen achterlaten of dat ze de accommodaties een cijfer geven.

Zie voorbeeld Booking.com:

Untitled-1-4.jpg

Conclusie 
Ik denk dat er veel potentie in de website van Karin’s Choice zit. Het is een mooie website en de focus die zij leggen op kleinschalige vakanties onderscheid hen van de rest. Toch is er nog werk aan de winkel voornamelijk als je kijkt naar de drie beinvloedingsprincipes van Cialdini; Sympathie, Autoriteit en Wederkerigheid. Als Karin’s Choice zich meer bewust zou zijn van het belang van persuasive design kan het zeker uitlopen tot een enorm gebruiksvriendelijke en professionele website.

 

Geschreven door:
Demy van der Jagt MS303E

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s