Een stap vooruit met persuasive design: Lush

Tegenwoordig worden we overspoeld met verschillende winkels en webwinkels op gebied van natuurlijke verzorging. Elke winkel maakt wel een bepaalde belofte of vertelt een bepaald verhaal om de aandacht te trekken. Zo ook de winkel Lush. Lush is van oorsprong een Brits bedrijf dat zich voornamelijk richt op duurzame en diervriendelijke cosmetica en lichamelijke verzorging. Lush heeft een divers assortiment en ik denk dat we daarom allemaal wel bekend zijn met de winkel.

Elke keer wanneer ik langs een winkel van Lush loop word ik herinnerd aan het feit dat de winkel ontzettend populair is. De winkel is namelijk keer op keer stampvol. Als ik binnenloop word ik begroet met de heerlijkste geuren, kleuren maar ook met een paar ietwat enthousiaste werknemers. Als ik dit zo even op een rijtje zet dan verwacht ik eigenlijk ook een soortgelijke website. Een website die de klant lokt, interesseert en tevreden stelt. Helaas word ik bij mijn bezoek aan de website eigenlijk een beetje teleurgesteld. Ik heb mij de afgelopen tijd beziggehouden met persuasive design en ik denk dat het voor Lush verstandig is dat ook zij hierin mee gaan.

Om een beetje een duidelijk beeld te krijgen van de standaard bezoeker en consument heb ik ervoor gekozen om een persona te ontwerpen. Zo heb ik automatisch iets meer overzicht en is het duidelijk hoe de website kan worden geoptimaliseerd: https://app.xtensio.com/a8s0j4oz

Schermafbeelding 2019-01-18 om 23.51.48.png

Bedrijven doen er tegenwoordig van alles aan om de conversie te verhogen. Met de komst van persuasive design is dit alleen maar toegenomen. Bedrijven proberen het onderbewuste brein van de consument te beïnvloeden om zo het beslissingsproces van de klant simpelweg te manipuleren. Bedrijven proberen op deze manier de klant over te halen om gebruik te maken van de producten en/of diensten die worden aangeboden. Als we het hebben over persuasive design dan denken we al snel aan de verschillende principen van hoogleraar Robert Cialdini. Omdat websites tegenwoordig massaal gebruik maken van een aantal van zijn strategieën is het verstandig om hier allereerst naar te kijken.

 

 

Schermafbeelding 2019-01-18 om 23.52.22.png

Schermafbeelding 2019-01-18 om 23.48.06.png

Ook is het verstandig om af en toe duidelijk te maken dat producten op den duur op kunnen raken. Op een website kan je consumenten makkelijker over de streep trekken als je duidelijk aangeeft hoeveel producten er nog over zijn. Denk bijvoorbeeld aan booking.com. Het bedrijf lokt klanten met de boodschap dat er bijvoorbeeld nog maar één resterende kamer is. Dit kan je ook doen met bepaalde producten op de website van Lush.

Schermafbeelding 2019-01-18 om 23.53.13.png

Schermafbeelding 2019-01-18 om 23.53.18.png

Wederkerigheid

Volgens Cialdini is het belangrijk om de consumenten iets aan te bieden zodat je in ruil daarvoor ook weer wat terugkrijgt. Dit kan natuurlijk in de vorm van korting en sale. Lush maakt net zoals elke website gebruik van sale en aanbiedingen maar naar mijn idee is dit niet aantrekkelijk genoeg. Verschillende websites gebruiken hun nieuwsbrief om mensen aan te trekken. Lush maakt hier echter geen gebruik van. Momenteel hoopt Lush dat mensen abonneren op de nieuwsbrief simpelweg omdat ze het merk en de winkel waarderen. Helaas werkt dat tegenwoordig niet optimaal. Om dit gedeelte slimmer aan te pakken kan Lush ervoor kiezen om mensen te lokken met bijvoorbeeld een kortingscode. Stel dat er niet alleen staat “abonneer je op onze nieuwsbrief’’ maar “krijg 20% korting bij je inschrijving op onze nieuwsbrief’’ dan is de kans groter dat men hiermee akkoord gaat.

De kans dat consumenten een aankoop doen neemt hierdoor ook toe. Vermelden dat de consument bijvoorbeeld als eerste op de hoogte is van nieuwe producten trekt mensen ook aan.

Schermafbeelding 2019-01-18 om 23.54.26.png

Autoriteit 

Met de toename van webwinkels wordt het voor een bedrijf steeds moeilijker om zichzelf te onderscheiden. Voor de consument kunnen teveel opties onoverzichtelijk worden en dat zorgt ervoor dat men sneller op zoek gaat naar een winkel waarvan de naam bekend in de oren klinkt. Het is voor een bedrijf belangrijk dat er kan worden aangetoond dat de winkel veilig is en dat de klant je te allen tijde kan vertrouwen. Klanten gaan opzoek naar autoriteit en willen graag bevestigd krijgen dat ze een goede en veilige keuze maken. Zorg er daarom ook voor dat er op de website altijd een keurmerk staat van bijvoorbeeld ‘Thuiswinkel Waarborg’. Dit zorgt ervoor dat mensen toch wat sneller worden overgehaald.

 

schermafbeelding 2019-01-18 om 23.54.52

schermafbeelding 2019-01-18 om 23.54.58

Sociale bewijskracht

Mensen zijn vaak opzoek naar bevestiging en hopen dit ook te kunnen vinden op de plekken waar zij inkopen doen. Men is best gevoelig voor de mening en daden van anderen en kunnen hierdoor zelfs worden beïnvloed. Oftewel; als meer mensen het doen dan wil jij vast en zeker ook volgen. Als een bedrijf hier goed op inspeelt dan kan dit voordelig zijn. De afgelopen tijd is de invloed van reviews en ratings enorm belangrijk geworden en dit ziet men dan ook graag terug op een website. Daarnaast doen termen zoals ‘169 mensen gingen je voor’ en ‘dit product is al 522 keer verkocht’ het ook uitstekend. Zoals je dus kan merken is het belangrijk dat je een website creëert waarop de mening van andere consumenten zichtbaar wordt.

Lush maakt momenteel gebruik van beoordelingen maar naar mijn idee wordt dit nog niet optimaal toegepast. Niet alle producten hebben tenslotte al een beoordeling en dit is naar mijn idee echt een minpunt. Het is verstandig om reviews een prominente plek te geven naast de producten zodat consumenten duidelijk kunnen ontdekken wat andere mensen vinden.

Schermafbeelding 2019-01-18 om 23.55.53.png

Schermafbeelding 2019-01-18 om 23.55.59.png

Sympathie 

Als laatste wil ik het even hebben over het principe van sympathie. Zoals je hierboven kon lezen hechten mensen best veel waarde aan de mening en het gedrag van anderen. Tegenwoordig zitten we massaal op sociale media en ik denk dat de connectie van sociale media met je bedrijf enorm voordelig kan zijn. Zorg er bijvoorbeeld voor dat consumenten een product altijd kunnen delen met vrienden/familie en kennissen. Dit kan bijvoorbeeld aan de hand van een share button zodat mensen het product kunnen delen op onder andere Facebook en/of Twitter. Mensen zijn namelijk eerder geneigd om een product aan te schaffen op aanraden van familie of vrienden. Dit levert een bedrijf de perfecte publiciteit op.

Schermafbeelding 2019-01-18 om 23.57.02.png

Over het algemeen denk ik dat Lush het alsnog redelijk goed doet. Ik denk dat een website alleen maar een selectie van dingen nodig heeft om uit te kunnen springen. Als een website teveel doet met persuasive design dan wordt het misschien iets te veel van het goede. Wees dus verstandig en probeer de consumenten te allen tijde tegemoet te komen. Zorg daarnaast voor een overloop van toevoegingen. Overspoel klanten dus niet gelijk met honderden verschillende trucjes en principes. Pak het rustig aan en luister naar wat je klant het fijnst vindt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s