Case study: Persuasive Design en Elephant Parade

Elephant Parade is een social enterprise die kunstobjecten verkoopt en een percentage van de winst doneert aan olifantenprojecten en goede doelen. Hoe meer er verkocht wordt, hoe meer er naar het goede doel gaat. Een goede motivatie om zo veel mogelijk te willen verkopen en dus de nodige trucjes daarvoor toe te passen! Eén van de verkoopkanalen die zij gebruiken is hun eigen online webshop. In dit artikel ga ik toelichten hoe Elephant Parade haar conversie kan optimaliseren door gebruik te maken van persuasive design.

Homepage
Een bezoekje aan een webshop begint meestal op de homepagina. In het geval van Elephant Parade, ziet deze er vrij generiek uit. Opvallend is dat er in de bovenste balk een telefoonnummer staat en de link naar de customer service en de login pagina. Er wordt niks genoemd over de verzendkosten, retourvoorwaarden of de betrouwbaarheid van de webshop. Dit zijn allemaal elementen die beter benoemd zouden kunnen worden op dit gedeelte van de webshop, omdat deze informatie de bezoeker direct een vertrouwd gevoel kan geven. Het telefoonnummer hebben bezoekers bij een eerste kijk op de webshop meestal niet nodig. Daarnaast is deze meestal snel genoeg te vinden op een contactpagina. Die kan er dus uit, net zoals de link naar de customer service pagina. In het hoofdmenu van de webshop staat het kopje ‘customer service’ namelijk al gegeven. Een keurmerk kan daarentegen wel goed in deze balk geplaatst worden om ervoor te zorgen dat de webshop meer autoriteit krijgt.

EP homepage OG.pngScreenshot huidige homepage

EP homepage improved.jpgVerbeterde homepage

Productpagina
Op de productpagina kan er een heleboel verbeterd worden op het gebied van persuasive design. Zo is de product description die rechts getoond wordt een versie van de volledige beschrijving, maar dan zonder enige opmaak. Deze tekst is nu heel basic en biedt vooral feitelijke informatie. Door dit te herschrijven en aantrekkelijker te maken, zullen mensen sneller geneigd zijn om het item toe te voegen aan hun winkelwagentje. Boven de productbeschrijving worden de recensies getoond. Goede recensies zorgen voor meer conversie doordat ze bijdragen aan de sociale bewijskracht. In dit geval zijn er echter geen recensies door klanten gegeven en kunnen de sterren dus beter weggelaten worden. Het lijkt nu net of niemand het item ooit besteld heeft, waardoor het vertrouwen in het item afneemt. Het zou wel verstandig zijn als Elephant Parade het plaatsen van recensies gaat stimuleren, zodat deze functie ook daadwerkelijk op een nuttige manier ingezet kan worden. Ook informatie die voor de klant in principe overbodig is, zoals in dit geval het productnummer, kan beter weggelaten worden. Op deze manier ziet de productpagina er strakker en professioneler uit.

Elephant Parade werkt met gelimiteerde opgaves, maar dit wordt (behalve op de homepage) nergens bij de producten benoemd. Door de hierop te leggen, en bij het product te vermelden dat er nog maar een gering aantal producten op voorraad zijn, wordt er schaarste gecreëerd. Deze schaarste zorgt ervoor dat bezoekers eerder geneigd zijn om het product aan te schaffen omdat ze anders misschien een kans mislopen.

product pagina oG.pngScreenshot huidige productpagina

product pagina ep improvedVerbeterde productpagina

Footer
In de footer van de webshop krijgen bezoekers de kans om zich in te schrijven voor de nieuwsbrief. De vraag is wel of iemand dit ooit doet, want op deze manier wordt het voor de bezoekers niet heel aantrekkelijk gemaakt. Door in te spelen op de behoefte aan wederkerigheid, en de bezoeker het gevoel te geven dat ze er iets voor terugkrijgen, zal het aantal aanmeldingen voor de nieuwsbrief waarschijnlijk flink toenemen. Om dit te bewerkstelligen zou Elephant Parade haar bezoekers bijvoorbeeld een 10% kortingscode kunnen aanbieden. Het aantal aanmeldingen zal nog meer omhoog gaan, als de aanmeldingsmogelijkheid (inclusief de korting) als pop-up in het scherm zou verschijnen of op een opvallendere plek op de homepagina geplaatst zou worden.

footer Elephant Parade OGScreenshot huidige footer

improved footer EP.jpg
Verbeterde footer

Deze vrij simpele maar effectieve veranderingen zouden voor Elephant Parade kunnen zorgen voor een forse toename in conversie.  Het is nou eenmaal zou dat bezoekers door middel van persuasive design sneller overgaan tot aankoop. Zonde dus om daar geen gebruik van te maken!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s