Case study: persuasive design muziekindustrie

Naast Spotify luisteren muziekliefhebbers toch ook nog veel naar vinyl en cd’s. Het totale marktaandeel van fysieke audio in de muziekindustrie was in 2017 32,1%. Ondanks dat muziekluisteraars twee keer meer naar streamingdiensten luisteren, wordt er dus toch nog massaal geluisterd naar tastbare muziek als cd’s en met name vinyl. Website PlatoMania.nl is één van de aanbieders van het fysieke product. Met een groot, gevarieerd aanbod biedt deze webwinkel muziek voor ieder genre.

Veel muziekliefhebbers (waaronder ik) zullen deze site zien als een goede plek om vinyl aan te schaffen, er is nu eenmaal een uitgebreid aanbod en er wordt veel informatie geboden over de producten. Tóch biedt persuasive design bij dit soort webwinkels een verbeterde conversie, door aanpassingen in het design die de consument beïnvloed om het product aan te schaffen. Dit kan aan de hand van de zes overtuigingsprincipes van Robert Cialdini: wederkerigheid, toewijding en consistentie, sociale bewijskracht, sympathie, autoriteit en schaarste. 

 

Wederkerigheid

Dit komt neer op het principe van geven en nemen. Je geeft iets aan iemand, waardoor diegene het gevoel heeft om iets voor jou terug te doen. PlatoMania maakt hiervan wel gebruik, door het weggeven van een gratis product bij aankoop van een bepaald album. Hierin zou de webwinkel wel iets kunnen verbeteren, door bijvoorbeeld meer gratis te geven bij aanschaf van een product, standaard gratis verzendkosten aan te bieden of bijvoorbeeld bundelacties als “twee albums voor 40 euro” aan te bieden, zoals Bol.com doet. Ook kunnen de aanbiedingen die er op dit moment zijn beter worden uitgelicht, op de homepage bijvoorbeeld.

 

Toewijding en consistentie

Toewijding en consistentie is voor veel mensen een belangrijke manier om gewaardeerd te worden. Het gaat om het vormen van een gewoonte voor klanten. Bij PlatoMania is wel sprake van een nieuwsbrief, die informatie biedt aan de consument. Naast informatie biedt deze nieuwsbrief ook gelijk links naar de platen waarover wordt geschreven, en speciale verrassingen voor fans. Een aanpassing die de toewijding en consistentie kan vergroten voor deze website zou kunnen zijn om het inschrijven voor de nieuwsbrief aantrekkelijker te maken om en deze beter uit te lichten. Daarnaast kan verbetering van het design van de nieuwsbrief ook voor meer commitment zorgen. Ook het interessante (online) magazine van PlatoMania, Mania, kan beter worden uitgelicht op de website.

 

Sociale bewijskracht

Als veel mensen iets leuk vinden, kopen of doen, zijn anderen ook sneller geneigd om deze mening te volgen. PlatoMania maakt hier eigenlijk geen gebruik van in haar design, maar dit zou wel kunnen door bij een product te laten zien hoeveel er nog van over zijn, of hoeveel mensen dit al hebben gekocht. Ook interactie op de site, zoals reviews, kan zorgen voor een positieve sociale bewijskracht. Dit geeft mensen bevestiging dat zij de juiste actie uitvoeren als zij het product aanschaffen. Je overtuigt als het ware iemand om het product geweldig te vinden.

 

Sympathie

We zeggen het liefst ‘ja’ tegen mensen die wij aardig vinden en waarmee wij onszelf kunnen associëren. In het geval van PlatoMania bijvoorbeeld, brengt muziek mensen samen. Een techniek waarmee sympathie nog meer kan worden vergroot, is door het gebruikmaken van een ‘tell-a-friend’-knop op de website. Want, tips van vrienden zijn altijd goed en moeilijk te weigeren. Uiteraard houdt je hier ook wat aan over, want het delen van de content leidt uiteindelijk tot conversie.

 

Autoriteit

Veel consumenten hebben vertrouwen in mensen die expert zijn of een bepaalde status hebben. Logo’s van thuiswinkel organisaties stralen bijvoorbeeld vertrouwen uit, net als reviews van klanten, of influencers die het product oprecht ondersteunen. Dit heeft PlatoMania nog niet op haar website, maar dit zou wel toegevoegd kunnen worden. Wel heeft deze website links naar de Facebookpagina’s van de fysieke winkels, waarbij staat hoeveel likes deze hebben.

 

Schaarste

Wanneer een website exclusiviteit van producten toont, zijn consumenten eerder bereid om het product aan te schaffen. Omdat dit moeilijk te verkrijgen is, trekt dit aandacht. Nogmaals is het daarom handig om hierbij de voorraad te vermelden, zodat er een urgentie ontstaat om iets te kopen.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s