Hoe kan Asos gebruik maken van persuasive design?

Tegenwoordig is het maar druk online, heel erg druk. Het kopen van artikelen online is in de afgelopen jaren steeds makkelijker geworden. Je kunt bijna alles online kopen. Vaak bieden verschillende sites ook nog eens hetzelfde product aan. Deze sites schreeuwen om je aandacht, maar de klant heeft maar beperkte aandacht. 

Asos zit ook in dit lastige pakket. Zij zijn niet de enige die online kleding aanbieden. Hoe kan Asos er dan toch voor zorgen dat de klant die ene trui via hun website koopt en niet via de concurrent? Dit kan aan de hand van persuasive design en de zes principes van Caildini. 

‘Bij persuasive design gaat het om het ontwerpen en toepassen van designprincipes die het beslis- en koopgedrag van potentiële klanten beïnvloeden. Deze beïnvloeding overtuigt de bezoeker ervan de gewenste actie uit te voeren.’ – Frankwatching, Karin de Haan

Wat is persuasive design

Als je persuasive design letterlijk vertaald krijg je: ‘overtuigend ontwerp.’ Persuasive design kenmerkt zich door op een bewuste of onbewuste manier het beslissingsproces van de klant te beïnvloeden. Met als einddoel de klant te verleiden en overtuigen tot een gewenste actie. Bij Asos is dit conversie. 

Persuasive design heeft niks te maken met het herhaaldelijk opdringen van producten en diensten door bijvoorbeeld schreeuwende teksten op je site. Het heeft wel te maken met de houding en het gedrag van je klanten te beïnvloeden. Een van de meest gebruikte manier van beïnvloeden is bedacht door psycholoog Robert Caildini. Zijn theorie bestaat uit zes principes. 

Asos maakt weinig gebruik van persuasive design. Op de site wordt wel het principe wederkerigheid toegepast. Zo krijgen studenten 10 procent korting. Maar meer dan dat gebruikt Asos ook niet. Daarom ben ik van mening dat Asos hun verkoop kan verhogen door persuasive design te verwerken in hun website. 

Consistentie en commitment

Het principe consistentie en commitment houdt in dat als je de eerste stap hebt gezet, je snel ook een tweede en derde stap zet. Volgens Laurens Boex van Marketingfacts is consistentie en commitment een belangrijke manier om als site herkent en gewaardeerd te worden. 

Na enig online onderzoek op de site van Asos, kwam naar voren dat Asos op het moment nog geen gebruik maakt van dit principe. Dit kunnen zij wel gaan doen door een loyaliteitsprogramma te lanceren. Wanneer je door een loyaliteitsprogramma aan Asos wordt gebonden, ben je sneller geneigd om bij Asos terug te keren voor je volgende shop sessie. 

Bij het loyaliteitsprogramma kan je sparen voor punten. Bij elke aankoop op Asos krijg je punten. Deze punten kan je weer verzilveren voor bijvoorbeeld kortingen of een gratis upgrade van gewoon bezorgen naar snelle bezorging.

Voor

Autoriteit

Bij autoriteit gaat het om het vertrouwen van de consument. Een consument vertrouwt een website sneller als ze expert zijn en een bepaalde status of rang hebben. 

Hier kan Asos nog veel op scoren. Eigenlijk moet elke webshop de thuiswinkel waarborg op hun website hebben staan. Op Asos is in geen velden of wegen een thuiswinkel waarborg te vinden. Terwijl dit logo juist een veilig gevoel uitstraalt naar de consument. Het is dus belangrijk dat Asos dit keurmerk duidelijk op hun website zet.

Voor
Na

Schaarsheid

Dit principe heeft alles te maken met vraag en aanbod. Als er maar weinig op voorraad is ben je sneller geneigd om het te kopen. Hoe exclusiever, hoe waardevoller iets is.

De meeste webshops spelen hier slim op in door de voorraad te vermelden. Is iets niet op voorraad? Dan kan je je aanmelden voor de maillijst. Zodra het artikel weer op voorraad komt krijg je hier een mail over.

Asos maakt echter helemaal geen gebruik van het principe schaarsheid. Dat is jammer. Want meestal is het het laatste zetje om iemand over te halen tot aankoop.

Als Asos alleen alleen al ‘nog drie op voorraad’ toevoegt bij de maat, zullen zij zien dat hun conversie omhoogschiet.

Voor
Na

Sociale bevestiging

Mensen houden ervan om bevestiging over alles te krijgen. ‘Is het eten lekker?’, Wat vind je van die foto? Online is dit niet anders. Veel mensen herkennen zich wel in het volgende: ‘als veel mensen die ene broek kopen, zal het wel goed zijn toch?’

Asos kan op meerdere manieren hierop inspelen. Zij kunnen bijvoorbeeld reviews en rating toevoegen. Ook kunnen zij bij een kledingstuk neerzetten hoe vaak het al verkocht is en/of dat het de ‘favoriet’ van de consument is. 

Voor
Na

Tot slot mijn advies aan Asos: lees de zes principes van Caildini eens door. Asos begint steeds groter en groter te worden. Binnen de Nederlandse online fashionmarkt is Asos bijna al niet meer weg te denken. Het is dan ook zonde dat een website met zo’n groot bereik, nog niet bezig is met persuasive design. Zodra Asos zich hierin gaat verdiepen zal je zien dat hun conversie met sprongen vooruitgaat. 

Bronnen

https://wetenschap.infonu.nl/diversen/103450-overtuigen-volgens-6-principes-van-robert-cialdini.html

https://www.marketingfacts.nl/berichten/cialdinis-beinvloedingsprincipes-verpakt-in-neiderts-core-motives-model

https://www.asos.com/nl/dames/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s