Is het ethisch verantwoord om als vlogger te verzwijgen dat je werkt in opdracht?

on

Om deze vraag te kunnen beantwoorden ga ik kijken wat vloggers precies doen in hun vlogs om een product te verkopen en hoe zij ervoor zorgen dat hun volgers de producten gaan kopen. De eerste stap die veel vloggers zetten om ervoor te zorgen dat mensen naar hen gaan  luisteren en hun mening gaan waarderen, is gebruik te maken van persuasive design. Persuasive design behoort tot de zes beïnvloedingstrategieën van Cialdini.

De eerste beïnvloedingstrategie is sympathie. Vloggers willen er graag voor zorgen dat de kijkers hem of haar aardig vinden. Ook willen ze graag dat kijkers zich met hen associëren. Dit doen ze door relevante content te maken voor hun doelgroep.

Met sociale bevestigingwil een vlogger laten zien dat veel mensen kijken naar zijn of haar vlog en dat de mensen die de vlog bekijken deze daadwerkelijk leuk vinden. Dit valt te zien aan het aantal likes van de video.  Als een volger een video ziet van een vlogger die een positieve mening geeft over een product of merk, raakt de volger onbewust geïnteresseerd. Dat heeft niet per se met het merk te maken, maar met de handeling die de vlogger uitvoert. Als de volger in een vlog ziet hoe een vlogger een gezichtsmasker op zijn of haar gezicht smeert, zal de volger opeens zin hebben om ook een gezichtsmasker op te doen. Als de volger onderaan de vlog positieve reacties ziet over het specifieke merk dat de vlogger gebruikt wordt de volger getriggerd om dit specifieke merk aan te schaffen.

De hoeveelheid volgers, likes en reacties laat zien hoeveel autoriteitde vlogger heeft. Als vlogger moet je een bepaalde autoriteit uitstralen. Mensen willen met jou geassocieerd worden. Mensen hebben respect voor autoriteit. Als een bekende vlogger een bepaalde stelling inneemt, nemen mensen dit eerder over dan een onbekende vlogger die nog geen status heeft.

Met toewijding en consistentiegaat het om het regelmatig en op verschillende manier herhalen van dezelfde boodschap. Op die manier komt de vlogger geloofwaardig over. Deze vier beïnvloedingsfactoren versterken elkaar om de boodschap over te laten komen bij de kijkers.

Veel vloggers werken in opdracht. Vaak worden vloggers die een bepaald aantal volgers hebben gezien als influencers. Ze bereiken veel mensen, waaronder de doelgroep van sommige bedrijven. Deze bedrijven sponsoren gratis producten aan vloggers, in de hoop dat de vlogger het product gaat gebruiken en een positieve recensie geeft aan zijn of haar volgers. Doordat vloggers gebruik maken van de vier beïnvloedingsstrategieën, kopen de volgers sneller de producten.

Ik vind dit ethisch gezien niet verantwoord. De kijkers worden misleid door de vlogger. De kijker weet niet dat de vlogger de producten gratis heeft gekregen en dat hij/zij wordt betaald om een goede review te geven over het product. Misschien vindt de vlogger het product helemaal niet zo goed als hij/zij beweert in de video. Als de vlogger aangeeft dat hij/zij werkt in opdracht, zijn de kijkers zich bewust van het feit dat de vlogger de producten gratis heeft gekregen. Maar de vlogger kan nog steeds een goede review geven over het product ondanks dat het product niet zo fantastisch is als hij/zij doet voorkomen. Dit komt op de langere termijn terug bij de vlogger. Als de kijkers het product hebben gekocht en niet tevreden zijn, zullen ze de mening van de vlogger in twijfel trekken.

Als een vlogger een opdracht heeft, probeert hij/zij door middel van wederkerigheidde kijkers te overtuigen het product te kopen.De vlogger geeft een product of kortingscodes weg. Hierdoor wordt het voor de kijker aantrekkelijk om hier gebruik van te maken en als dank krijgt de vlogger meer likes. Op die manier speelt een vlogger goed in op wederkerigheid. Ik vind dit ethisch gezien verantwoord. Door te zeggen dat ze nu 15% korting krijgen met hun kortingscode laat de vlogger de kijker weten dat ze samenwerken met een bedrijf, ondanks dat het de kijker triggert om het product aan te schaffen.

Over het ethisch aspect van schaarsteheb ik een dubbel gevoel. Als een vlogger vertelt dat er nog maar een paar producten beschikbaar zijn van een product waar hij/zij mee samenwerkt, vind ik dat ethisch verantwoord. De vlogger bepaalt niet hoeveel producten er worden aangeschaft en of er nog meer bij komen als ze op zijn.

Ik vind het niet ethisch verantwoord als een vlogger zijn eigen merchandise wil verkopen door aan te geven dat er nog maar een paar producten beschikbaar zijn. Zij heeft volledige controle over de inkoop en verkoop van het product. Het is niet eerlijk om te zeggen dat je nog maar vijf producten heb, terwijl je makkelijk nieuwe producten kan aanschaffen.

Iemand die het ethisch aspect van de zes beïnvloedingstrategieën misbruikt is YouTuber Jake Paul. Jake Paul zegt in meerdere vlogs dat zijn volgers zijn merchandise moeten kopen. Ook vertelt hij dat de producten bijna zijn uitverkocht. Daarnaast dragen hij en zijn vrienden in bijna elke vlog zijn merchandise. Hierdoor wordt je bij het kijken van de vlog constant geconfronteerd met Jake Paul zijn merchandise.

Queen Of Jetlags is een vlogger die wel ethisch verantwoord vlogt. Ze vertelt welke kleding ze  aan heeft en waar het vandaan komt. Ze zegt af en toe ook wat ze heeft gekregen en wat ze zelf heeft gekocht. Daarnaast heeft ze haar eigen website waar je haar merchandise kan kopen. Hierbij vertelt ze dat ze heel snel zijn uitverkocht en dat ze weer nieuwe gaat bestellen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s