Smulweb, populairste website van het jaar?

Smulweb, populairste website van het jaar
“Wat eten we vanavond
?” is een zin die ik regelmatig intyp op Google. Mijn gebrek aan inspiratie wordt steeds groter. Ik wil ervoor zorgen dat ik gezond en gevarieerd eet (de schijf van vijf, jawel!). Als student zijnde is het echter niet altijd makkelijk om dit te volbrengen; weinig tijd, geen zin om te koken en een schaars gevulde portemonnee.

Bij mijn dagelijkse zoektocht naar inspiratie spit ik weleens door de website van Smulweb. Dit is een culinaire community met duizenden recepten. Op hun Facebookpagina hebben zij 126.608 volgers. In augustus 2018 nam supermarktketen Jumbo Smulweb over. Hiervan is echter weinig te merken op de website van Smulweb.

Als er een website zou zijn die ik opnieuw mocht vormgeven, zou het deze geweest zijn. Het verbaasde me enigszins dat ze de award voor populairste website van 2018 hebben gewonnen met oog op het design van de website. Waarom ik dat vind? Dat leg ik hieronder uit.

Mijn advies
Bij het openen van de website valt het mij direct op dat het logo linksboven een te lage resolutie heeft en dat de ‘main’ kleuren grauw en nietszeggend zijn. Dit geeft een onprofessionele, ouderwetse eerste indruk. Daarbij is de hoofdpagina chaotisch; het staat al vol met recepten en allerlei andere irrelevante dingen.

schermafbeelding 2019-01-20 om 16.34.04

Zo’n eerste indruk kan veel losmaken omdat hierbij de mening van de bezoeker gevormd wordt. Om de bezoeker onbewust te beïnvloeden is het dus van belang om de eerste indruk aantrekkelijk te maken, door bijvoorbeeld autoriteit uit te stralen. Dat zegt ‘wij weten waarover we het hebben’. Hierbij zouden ze gebruik kunnen maken van keurmerken en certificaten. Door jezelf te profileren als expert in de markt, ben je overtuigend en geloofwaardig (Cialdini, 2016).

Aan de hand van een gemakkelijke navigatie, bevorder je de gebruiksvriendelijkheid van een website. Op die manier kun je effectiever zoeken naar hetgeen dat je wilt vinden, zonder dat je een overload aan informatie krijgt en besluit de website te verlaten. In het geval van Smulweb zou het de website een stuk prettiger maken als er een praktische menubalk aanwezig zou zijn met bijvoorbeeld de opties en volgorde:
‘Recepten – Maak je koelkast leeg – Over ons – Contact – Zoekbalk’.

schermafbeelding 2019-01-20 om 14.04.26

Onderzoek laat zien dat een zoekbalk belangrijker is bij websites met een groot aantal pagina’s. Zo’n 30% van potentiele klanten beginnen hun zoektocht op een website door gebruik te maken van een zoekbalk (Nick Babich, 2017). Uit onderzoek van A. Dawn Shaikh en Keisi Lenz is gebleken dat de meest effectieve locatie voor een zoekbalk rechtsboven op de pagina is.

Dit heeft dus (onbewust) invloed uitoefenen op de gebruiksvriendelijkheid van de website en ‘emotion drives design’. Hiermee wek je sympathie en wederkerigheid voor het merk op. Bezoekers zijn namelijk eerder geneigd iets voor je te doen als jij ze eerst wat geeft: iets met betekenis, onverwachts en persoonlijks. Onthoud dat bezoekers niet zomaar op je website komen. Ze zijn op zoek naar informatie, naar een antwoord op hun vraag of een oplossing voor hun probleem (Martin van Kranenburg, 2018). Daarbij geeft dit hen een prettige ervaring en vergroot je de kans op retentie.

Ook zou ik adviseren een duidelijke kop ‘over ons’ en ‘contact’ in de menubalk toe te voegen. Het ontbreekt namelijk aan een duidelijke omschrijving van het merk, namelijk Smulweb. Wie zijn ze? Waar staan ze voor en wat willen ze bereiken?
Mogelijke doelen van Smulweb kunnen zijn om bijvoorbeeld zoveel mogelijk mensen dagelijks te inspireren of hogere conversies te behalen bij de webshop of fysieke winkel van supermarkt Jumbo, gezien deze nu eigenaar is van Smulweb. In het laatste geval kunnen ze de bezoeker veel meer beïnvloeden dan dat ze nu doen. Ze kunnen bijvoorbeeld gebruik maken van affiliate marketing (door middel van links naar producten in webshop) en op die manier meer winst behalen op commercieel gebied.
Daarnaast zou de website gebruik kunnen maken van het principe ‘schaarste’ door recepten te promoten gebaseerd op seizoensgroenten. Deze zijn niet het hele jaar verkrijgbaar en kunnen dus tot hogere conversie voor Jumbo leiden.

Op de website wordt al veel gebruik gemaakt van afbeeldingen om te laten zien hoe het gerecht eruit zou moeten zien. Dit is gunstig, gezien het feit dat het tegenwoordig populair is om mooie foto’s van je bordje te maken en op social media te posten. Het inspelen op trends is ook een manier waarop Smulweb de bezoeker kan beïnvloeden. Mensen die graag foto’s maken van hun voedsel, kunnen dus gevoelig zijn voor foto’s van appetijtelijke gerechten en getriggered worden om dit na te bootsen. Het is voor Smulweb dus belangrijk dat hun visuele content mooi en van hoge resolutie is. Hierop kunnen zij nog veel winst behalen, want veel foto’s zijn onscherp. Indien Smulweb/Jumbo als doel heeft om hogere conversie te behalen, zouden ze gebruik kunnen maken van afbeeldingen en/of links van ingrediënten zodat bezoekers sneller en makkelijker tot actie over zullen gaan. Bovendien kan een duidelijke deelknop bij een recept zorgen voor een groot bereik, wanneer het doel van Smulweb is om meer bereik te genereren.

Ondanks dat Smulweb de award voor populairste website van het jaar heeft gewonnen, hebben zij op het gebied van persuasive design nog een paar stappen te zetten. Zo kunnen ze door het design te vernieuwen meer autoriteit uitstralen, wat veel effect heeft op de principes van Cialdini. Verder kan Smulweb door middel van affiliate marketing de bezoeker beïnvloeden en aan te zetten tot bepaalde acties, zoals doorklikken of kopen. Om de website te optimaliseren is het van belang een goede menubalk te ontwerpen voor een prettige gebruikerservaring, zodat mensen sneller terug kunnen komen. Tot slot dient een duidelijke deelknop als call-to-action en resulteert dit in meer bereik.

 

Door: Cheyenne Verweij
MS303

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s